Vardiyalı çalışan evli hemşirelerin çalışma koşullarının evlilik doyumu ve boşanma üzerindeki etkisinin incelenmesi
Examining the effect of working conditions of married nurses who work shift work on marriage satisfaction and divorce
  1. Tez No: 927295
  2. Yazar: AYŞENUR CEBECİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKÇEN ÇATLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Aile, Evlilik, Evlilik Doyumu, Hemşire, Vardiya Sistemi, Family, Marriage, Marital Satisfaction, Nurse, Shift System
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Bilim Dalı
Özet
Vardiyalı çalışma, özellikle sağlık sektöründe yoğun olarak uygulanan bir çalışma modelidir ve bu modelin, çalışan bireylerin sosyal yaşamları, evlilik doyumu ve aile içi ilişkiler üzerinde önemli etkileri olabilmektedir. Bu tezde, vardiyalı çalışan evli hemşirelerin çalışma koşullarının, evlilik doyumu ve boşanma üzerindeki etkileri incelenerek, iş ve aile hayatı arasındaki dengeyi sağlamada karşılaşılan zorluklar ve bu zorlukların uzun vadeli aile içi sonuçları ele alınacaktır. Çalışma, İstanbul ilinde hizmet veren iki ayrı devlet hastanesinde gerçekleştirilmiştir. Uygulamanın yapıldığı hastanede acil servis, yoğun bakım ve yataklı servis/klinik birimlerinde vardiya sistemiyle çalışan tüm evli hemşireler araştırma kapsamına alınmıştır. Hastanenin diğer alanlarında (ameliyathane, poliklinik vb.) farklı çalışma biçimlerinin olması nedeni ile bu klinikler araştırma kapsamına alınmamıştır. Çalışma toplam 149 evli hemşire üzerinde yürütülmüştür. Veriler araştırmacılar tarafından oluşturulan“Demografik Bilgi Formu”,“İş-Aile Çatışma Ölçeği (İAÇÖ)”,“Ailenin Tatmini Ölçeği (ATÖ)”ve“Evlilik Yaşam Ölçeği (EYÖ)”kullanılarak, anket yöntemiyle, etik izinler alındıktan sonra toplanmıştır. SPSS 22.0 for Windows (Statistical Package for the Social Sciences) paket programı kullanılarak p<0,05 anlamlılık düzeyinde istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Katılımcıların büyük çoğunluğunu kadınlar oluşturmaktadır (%83,9). Katılımcıların yaş değişkenine bakıldığında neredeyse yarıya yakınının (%48,3) yaşlarının 31-45 yaş arasında olduğu görülmektedir. Bu da çalışanların genç yetişkin aralığında olduğunu göstermektedir. İAÇÖ puanlarında hemşirelerin ortalaması 3,44±1,009; ATÖ puanlarında ortalaması 4,13±,69 ve EYÖ puanlarında ortalaması 38,65±7,59 olarak bulunmuştur. Hipotezlerimizi test edeceğimiz analiz tekniklerinin belirlenmesi ve normallik varsayımına uygunluğunu belirlemek için (parametrik veya nonparametrik testler) ölçeğin basıklık ve(ya) çarpıklık değerine bakılarak yorumlanması tekniği tercih edilmiştir. Araştırma sonucuna göre vardiyalı çalışan hemşirelerin“vardiyalı çalışma”şeklinin bireylerin evlilik doyumunu düşürdüğü ve boşanma üzerinde doğrudan etkili olduğu yönünde anlamlı farklılık bulunmamıştır. Ancak iş-aile çatışma ölçeğinden alınan puanlar ile boşanma değişkenini ele aldığımızda anlamlı bir farklılaşmanın olduğu (p=,004) sonucu çıkmıştır. Buradan hareketle hemşirelerin boşanmayı düşünmeye yönelten etkenlerden birisinin iş-aile çatışması kaynaklı olduğu söylenebilir. Yine farklı bir sonuca göre araştırmaya katılan hemşirelerin evlilik yaşam doyumlarını belirlemeye yönelik kullanılan Evlilik Yaşam Ölçeği (EYÖ)'den aldıkları puanların çeşitli değişkenlere göre anlamlı farklılaşıp farklılaşmadığını ortaya koymak ve hipotezlerimizi test etmek amacıyla gerçekleştirilen Mann-Whitney U testi yapılmıştır. Analiz neticesinde cinsiyet değişkeni ile evlilik doyumu arasında anlamlı fark bulunmuştur (p=,005; p<,05). Sıra ortalama değerlerine bakıldığında erkeklerin evlilik doyumunun kadınlardan daha yüksek olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Shift work is a working model that is intensively applied, especially in the healthcare sector, and this model can have significant effects on the social lives, marital satisfaction and family relationships of working individuals. In this thesis, the effects of working conditions of married nurses working in shifts on marital satisfaction and divorce will be examined, and the difficulties encountered in maintaining the balance between work and family life and the long-term domestic consequences of these difficulties will be discussed. The study was carried out in two separate state hospitals in Istanbul. All married nurses working in shifts in the emergency room, intensive care unit and inpatient service/clinical units of the hospital where the application was carried out were included in the scope of the research. Due to different working styles in other areas of the hospital (operating room, outpatient clinic, etc.), these clinics were not included in the scope of the research. The study was conducted on 149 married nurses. The data were collected using the“Demographic Information Form”,“Work- Family Conflict Scale (WSC)”,“Family Satisfaction Scale (SCS)”and“Marital Life Scale (SSC)”created by the researchers, by questionnaire method, after obtaining ethical approvals. It was statistically evaluated at the significance level of p<0.05 using the SPSS 22.0 for Windows (Statistical Package for the Social Sciences) package program. The majority of participants are women (83.9%). Looking at the age variable of the participants, almost half of them (48.3%) are between 31-45 years old. This shows that the employees are in the young adult range. The average of nurses in IAÇÖ scores is 3.44±1.009; The average of ATÖ scores was 4.13±.69 and the average of EYÖ scores was 38.65±7.59. In order to determine the analysis techniques with which we will test our hypotheses and to determine their suitability for the assumption of normality (parametric or nonparametric tests), the technique of interpreting the scale by looking at its kurtosis and (or) skewness values was preferred. According to the results of the research, no significant difference was found in that the“shift working”style of nurses working in shifts reduces individuals' marital satisfaction and has a direct effect on divorce. However, when we consider the scores obtained from the work-family conflict scale and the divorce variable, it was concluded that there was a significant difference (p=.004). Based on this, it can be said that one of the factors that lead nurses to consider divorce is work-family conflict. Again, according to a different result, the Mann-Whitney U test was conducted to reveal whether the scores obtained by the nurses participating in the study from the Marriage Life Scale (MSS), which is used to determine their marital life satisfaction, differ significantly according to various variables and to test our hypotheses. As a result of the analysis, a significant difference was found between the gender variable and marital satisfaction (p=.005; p<.05). Considering the rank average values, it was determined that men's marital satisfaction was higher than women.