Evlilik tatmini ile işkoliklik ilişkisinin incelenmesi ve bir uygulama
Relationship between marriage satisfaction and workaholism, investigation and an application
  1. Tez No: 807779
  2. Yazar: KEREM TOSUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KADİR ARDIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik Tatmini, Aile, Benlik, İşkoliklik, Marriage Satisfaction, Family, Self, Workaholism
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırmada iş yaşam dengesinin etkenlerinden olan evlilik tatmininin işkolikliğe etkisi üzerinden durulmuştur. Bireylerin evliliklerindeki tatminin, bireyin işkolikliğine nasıl bir etki ettiği araştırılmıştır. Bireylerin evliliğindeki tatmin düzeyinin, işkoliklik düzeylerinde nasıl bir etkisi olduğu ölçülmeye çalışılmıştır. Türkiye'nin Uşak şehrindeki KOBİ'lerde çalışan evli çalışanlara anket yapılarak veriler elde edilmiştir. Araştırmadan katılımcıların demografik özelliklerin belirlenebilmesi için araştırmacı tarafından oluşturulan“Kişisel Bilgi Formu”, evlilik tatminini ölçme amacıyla ''evlilik doyum ölçeği'', bireylerin işkoliklik düzeylerini ölçmek amacıyla da ''Bergen'nin iş bağımlılığı ölçmeyi'' kullanılmıştır. Araştırmada evlilik tatmini ile işkolikliğin ilişkisi hakkında sonuç elde edilmeye çalışılmıştır. Araştırmada 264 anket toplanmış olup bunlardan 195 anket formu geçerlidir. Çalışmamızda literatürdeki diğer çalışmalara benzer olarak evlilik ile işkoliklik arasında negatif yönde ilişki görülmüş olup 3. bölümde değinilmiştir. Anketten elde edilen veriler SPSS programı ile gerekli analizler yapılarak araştırmada sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, marital satisfaction, which is one of the factors of work-life balance, and the effect of marital satisfaction on workaholism are emphasized. It has been investigated how the satisfaction in the marriage of individuals affects the individual's job and workplace. It has been tried to measure how the level of satisfaction in the marriage of individuals has an effect on the level of workaholism. Data were obtained by conducting a survey on married employees working in SMEs in Uşak, Turkey.“Personal Information Form”created by the researcher to determine the demographic characteristics of the participants in the study,“marriage satisfaction scale”to measure marital satisfaction, and“Bergen's work addiction measurement”to measure the workaholism levels of individuals were used. The dependent variable is marriage satisfaction and the independent variable is the level of workaholism. 264 questionnaires were collected, of which 195 questionnaires are valid. Similar to other studies in the literature, a negative relationship was found between marriage and workaholism in our study and it was mentioned in the third section. The results obtained were presented in the research by making the necessary analyzes with the SPSS program.