II the Nagorno-Karabakh war
İkinci Karabağ savaşı
- Tez No: 884579
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR ÜNAL ERİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: İkinci Karabağ Savaşı, Azerbaycan-Ermenistan ilişkileri, Jeopolitik dinamikler, Zengezur Koridoru, Barış antlaşması müzakereleri, Second Karabakh War, Azerbaijan-Armenia relations, Geopolitical dynamics, Zangezur Corridor, Peace treaty negotiations
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Küresel İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu araştırma, İkinci Dağlık Karabağ Savaşı'nın Azerbaycan'ın Güney Kafkasya bölgesindeki komşu ülkeleriyle olan ilişkileri üzerindeki etkisini araştırmaktadır. Sovyetler Birliği'nin çöküşü ve ardından gelen Birinci Dağlık Karabağ Savaşı, Azerbaycan ile Ermenistan arasında önemli jeopolitik sonuçları olan uzun süreli bir çatışmaya yol açtı. 27 Eylül - 10 Kasım 2020 tarihleri arasında gerçekleşen İkinci Dağlık Karabağ Savaşı, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü yeniden sağlaması ve bölgesel güvenlik mimarisini değiştirmesiyle sonuçlanan kritik bir dönüm noktası oldu. Çalışma, savaştan sonraki diplomatik, askeri ve jeopolitik gelişmeleri sistematik olarak analiz ederek Azerbaycan'ın Türkiye, Rusya, İran ve Gürcistan ile olan ilişkilerine odaklanmaktadır.“3+3”bölgesel iş birliği formatı ve Zangezur Koridoru'nun stratejik önemi de dahil olmak üzere ortaya çıkan yeni jeopolitik gerçekleri araştırmaktadır. Araştırma, Ermenistan askeri provokasyonlarının ve uluslararası ve bölgesel aktörlerin aracılık ettiği diplomatik çabaların oluşturduğu engelleri inceleyerek AzerbaycanErmenistan ilişkilerinin normalleştirilmesindeki zorlukları ve fırsatları vurgulamaktadır. vii Bu çalışmanın bulguları, Güney Kafkasya'daki gelişen jeopolitik manzaranın daha derin bir şekilde anlaşılmasına katkıda bulunmakta ve bölgede barış ve iş birliğinin gelecekteki beklentilerine dair içgörüler sunmak.
Özet (Çeviri)
This study examines how the Second Nagorno-Karabakh War affected Azerbaijan's relationships with neighboring countries in the South Caucasus. Following the collapse of the Soviet Union and the First Nagorno-Karabakh War, a long-standing conflict between Azerbaijan and Armenia emerged, with notable geopolitical consequences. The Second Nagorno-Karabakh War, which took place from September 27 to November 10, 2020, was a pivotal moment that led to Azerbaijan reclaiming its territorial integrity and reshaping the regional security landscape. The study systematically analyzes the diplomatic, military, and geopolitical developments following the war, focusing on Azerbaijan's relations with Turkey, Russia, Iran, and Georgia. It explores the new geopolitical realities that emerged, including the“3+3”regional cooperation format and the strategic significance of the Zangezur Corridor. The research highlights the challenges and opportunities in normalizing AzerbaijanArmenia relations, examining the obstacles posed by Armenian military provocations and the diplomatic efforts mediated by international and regional actors. v The results of this research provide a clearer understanding of the changing geopolitical dynamics in the South Caucasus and offer perspectives on potential future peace and collaboration in the region.