Osteartrit hastalarında aday biyobeliteçlerin araştırılması
Investigation of candidate biomarker in ostearthritis patients
- Tez No: 884580
- Danışmanlar: PROF. DR. NURCAN KILIÇ BAYGUTALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Apelin, adiponektin, biyobelirteç, diz osteoartrit, irisin, Adiponectin, apelin, biomarker, irisin, knee osteoarthritis
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya (Ecz) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Diz osteoartrit hastalarının tanısında kullanılan biyobelirteçler yağ dokusundan salgılanan hormonlar ile ilişkileri incelenen güncel bir konudur. Bu çalışmada yağ dokusundan salgılanan hormonlardan irisin, apelin, adiponektin hormonlarıyla osteoartrit hastalığının ilişkisinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Diz osteoartrit tanısı almış 33 hasta ile 33 gönüllü sağlıklı bireyler bilgilendirilmiş onam alınarak çalışmaya dahil edilmiştir. Tüm gönüllülerden alınan venöz kanlardan serum elde edilmiştir. Serum numunelerinde irisin, apelin, adiponektin, glukoz, total kolesterol, HDL-kolesterol, LDL-kolesterol, trigliserit değerleri ile tam kanda HbA1C seviyeleri ölçülmüştür. Hasta ve sağlıklı kontrol grubundan elde edilen veriler karşılaştırılmıştır. İrisin, apelin ve adiponektinin osteoartritte tanı koyduruculuğu ROC analizi ile değerlendirilmiştir. Bu tez çalışması TYL-2023-11484 proje kodu ile Atatürk Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü tarafından finansal olarak desteklenmiştir. Bulgular: Yapmış olduğumuz çalışmada aday biyobelirteçlerimiz; irisin, apelin, adiponektinin sağlıklı bireylerde hastalara göre anlamlı seviyede yüksek olduğu görülmüştür. Hasta bireylerin HDL- kolesterol ve total kolesterol değerlerinin kontrol grubuna göre düşük; trigliserid ve LDL- kolesterol değerlerinin kontrol grubuna göre yüksek olduğu belirlenmiştir. Bununla birlikte serum açlık glukoz seviyelerinin ve plazma HbA1C seviyelerinin hasta grubunda kontrol grubuna göre daha yüksek olduğu görülmüştür. ROC analizi sonuçları serum, apelin ve irisin değerlerinin osteoartritte tanı koydurucu değeri olduğunu ancak adiponektinin diğer aday biyobelirteçlere göre daha spesifik ve sensivitesi yüksek olduğu, hasta-sağlıklı ayrımı yapmada kullanılabileceğini göstermiştir. Sonuç: Tez çalışmamız sonucunda adiponektinin biyobelirteç adayı olarak kullanılabileceği öngörülmüştür. Asemptomatik fakat risk grubunda yer alan hastaların biyobelirteçler yardımıyla erken teşhisi ile diz osteoartritinin tedavisinde son seçenek olan eklem replasman cerrahisi oranları azaltılabilecektir.
Özet (Çeviri)
Aim: Biomarkers used in the diagnosis of knee osteoarthritis patients are a current topic that is investigated in their relationships with hormones secreted from adipose tissue. This study aims to reveal the relationship between irisin, apelin, adiponectin hormones secreted from adipose tissue and knee osteoarthritis disease. Material and Method: Thirty-three patients diagnosed with knee osteoarthritis and 33 healthy volunteers were included in the study after obtaining informed consent. Serum was obtained from venous blood taken from all volunteers. Irisin, apelin, adiponectin, glucose, total cholesterol, HDL-cholesterol, LDL-cholesterol, triglyceride values and HbA1C levels in whole blood were measured in serum samples. Data obtained from the patient and healthy control groups were compared. The diagnostic value of irisin, apelin and adiponectin in osteoarthritis was evaluated by ROC analysis. This thesis study was financially supported by Atatürk University Scientific Research Projects Coordination Office with the project code TYL-2023-11484. Findings: In our study, our candidate biomarkers; irisin, apelin, adiponectin were found to be significantly higher in healthy individuals compared to patients. It was determined that HDL-cholesterol and total cholesterol values of patient individuals were lower than the control group; triglyceride and LDL-cholesterol values were higher than the control group. In addition, serum fasting glucose levels and plasma HbA1C levels were higher in the patient group compared to the control group. ROC analysis results showed that serum, apelin and irisin values have diagnostic value in osteoarthritis, but adiponectin is more specific and sensitive than other candidate biomarkers and can be used to distinguish between patients and healthy individuals.. Conclusion: As a result of our thesis study, it was predicted that adiponectin could be used as biomarker candidate. With the help of biomarkers, early diagnosis of asymptomatic but at-risk patients could reduce the rates of joint replacement surgery, which is the last option in the treatment of knee osteoarthritis.