Broyler yemlerine katılan fitaz enziminin serum ve tibia düzeyi ile besi performansı üzerine etkileri
The Effects of phytase enzyme added to broiler feeds on performance and phosphorus levels of serum and tibia
- Tez No: 88461
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA EREN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Broyler, Yem Katkıları, Fitaz Enzimi, Performans, Tibia Fosforu, Serum Fosforu DOKÖIfflAHTASYON MMSESS
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET Bu çalışma, mısır-soya ağırlıklı olarak hazırlanan rasyonlara fıtaz enzimi katılmasının etlik piliçlerin performansı ile serum ve tibia fosfor düzeyi üzerine olan etkilerinin saptanması amacıyla gerçekleştirilmiştir. Denemede toplam 240 adet 1 günlük yaşta Avian Farm broyler civciv kullanılmıştır. Hayvanlar 6 temel gruba ayrılmış ve her bir deneme grubu 20 erkek 20 dişi olacak şekilde toplam 40 adet civcivden oluşturulmuştur. Kontrol grubundaki hayvanlara yedirilen rasyon inorganik fosfor (Dikalsiyum fosfat) katkılı olarak hazırlanmıştır. Negatif kontrol grubu olan 1. gruptaki hayvanlara yedirilen rasyona inorganik fosfor ve fıtaz enzimi katkısı yapılmamıştır. Denemeyi oluşturan 2., 3., 4. ve 5. gruptaki hayvanlara sırasıyla 250, 500, 750 ve 1000 U/kg dozda fıtaz enzimi katkısı yapılmıştır. Grupların ortalama canlı ağırlık kazançları haftalık olarak yapılan tartımlarla belirlenmiştir. Tibia ham kül ve fosfor düzeyleri denemenin 42. gününde, seram fosfor düzeyleri ise denemenin 28. ve 42. günlerinde alınan kan örnekleri kullanılarak belirlenmiştir. Denemenin sonunda, inorganik fosfor kaynağı içermeyen rasyonlara 250, 500, 750 ve 1000 U/kg dozda fıtaz enzimi katılması canlı ağırlık kazançlarını sırasıyla % 6.07, % 4.30, % 8.90 ve % 3.60 oranında arttırmıştır. Ancak değerler arasındaki farkların istatistiki önem taşımadığı belirlenmiştir. Fitaz enzimi katkılarıyla yemden yararlanma oranı yine sırasıyla % -0.4, % 3.5, % 2.7 ve % 2.3 oranında etkilenmiştir.Broyler yemlerine fitaz enzimi katkısı araştırmanın 42. gününde, tibia ham kül ve fosfor düzeyini, araştırmanın 28. ve 42. günlerinde ise serum fosfor düzeylerini önemli düzeyde yükseltmiştir (PO.001). İstatistiki farklılık bulunmamasına rağmen, bu araştırmanın sonunda, broyler rasyonlarına fıtaz enzimi katılmasıyla canlı ağırlık kazancı ve yemden yararlanma değerlerinin iyileştiği gruplar arasında, tibia ve seram fosfor düzeylerinin ise istatistiki olarak önemli düzeyde arttığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Effects of Phytase Enzyme Added to broiler Feeds on Performance and Phosphorus Levels of Serum and Tibia The Objective of this study was to investigate the effects of phytase enzyme supplementation to broiler feeds based on corn-soybean on performance and phosphorus levels of serum and tibia. In this study, a total of 240 one day old Avian Farm broiler chicks were used. 6 treatment groups were assigned and also each group contained 20 males 20 females. Control group was given the diets containing inorganic phosphorus (Dicalcium Phosphate). In treatment 1, chicks were fed on the diets without inorganic phosphorus and phytase enzyme supplementation as negative control group. For treatments 2, 3, 4 and 5, chicks were fed on the diets supplemented with 250, 500, 750 and 1000 U/kg phytase enzyme, respectively. Average body weight of groups were registered weekly. Levels of tibia crude ash and phosphorus were determined on day of 42. However, levels of serum phosphorus were determined on the days of 28 and 42. All parameters were reported on a per bird basis. At the end of this study, adding 250, 500, 750 and 1000 U/kg phytase enzyme to diets without inorganic phosphorus increased body weight gains 6.07 %, 4.3 %, 8.9 % and 3.6 % T.C. YIJI-SEEO^LlEifM liiUitilLli MNBDMANXaSYON JH&BKEüâand phytase addition affected feed conversion rates as -0.4 %, 3.5 %, 2.7 % and 2.3 %, respectively. However, there were no statistical differences among groups.