Yetişkin bireylerde ilişki bağımlılığı ve ebeveyn duygusal erişebilirliği arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the association between relationship addiction and parental emotional availability in adults
  1. Tez No: 884641
  2. Yazar: İZEL ÖZTEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEYLAN ERGÜL ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Psikoloji, Psychiatry, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ebeveyn- Çocuk İlişkisinin İlişkilere Etkisi, Ebeveyn Duygusal Erişilebilirliği, İlişki Bağımlılığı, Effect of ParentChild Relationship on Relationships, Parental Emotional Availability, Relationship Dependency
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Ülkemizde bu konu hakkında oldukça az çalışma bulunmaktadır. Üniversite öğrencileri ile yapılmış olan bir çalışmada, ebeveynlerinde fiziksel ve ruhsal bozukluk bulunan kişilerde ilişki bağımlılık ölçeği puanlarının; aile içi şiddet öyküsü olan kişilerde ise olmayanlara göre ilişki bağımlılık ölçeği puanlarının daha yüksek olduğunu belirlenmiştir (Mukba, 2013). Bu araştırmanın temel amacı yetişkin bireylerde ilişki bağımlılığı ve ebeveyn duygusal erişilebilirliği arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmada 18-45 yaş aralığında 356 yetişkin bireye Sosyo-Demografik Özellikler ve Bilgi Formu, Fischer Spann ve Crawford (1991) tarafından geliştirilen Spann- Fischer İlişki Bağımlılığı Ölçeği (SFİBÖ), Lum ve Phares (2005) tarafından geliştirilen Ebeveyn Duygusal Erişilebilirliği Ölçeği (LEAP) uygulanmıştır. Araştırma için kullanılan formlar Google anket üzerinden kişilere ulaştırılmış ve katılımcıların yanıtlarına Google form üzerinden erişim sağlanmıştır. İstatistiki analiz sonuçlarına göre ilişki bağımlılığı ve ebeveyn duygusal erişilebilirliği arasında olumlu yönde bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca yaş arttıkça ilişki bağımlılığında azalma olduğu saptanmıştır. Cinsiyete göre ilişki bağımlılığı puanları arasında anlamlı bir fark olduğu görülmüştür. Erkek katılımcıların ilişki bağımlılık puanların kadın katılımcılarınkine göre daha yüksek bulunmuştur. Çalışmanın bir diğer bulgusu da eğitim düzeyi düştükçe ilişki bağımlılığının arttığıdır. Daha önce psikolojik veya psikiyatrik destek almamış olan katılımcılarda ilişki bağımlılığı düzeyinin destek alanlara kıyasla daha yüksek olduğu saptanmıştır. Çalışmanın bulgularına dayanarak ebeveynine duygusal anlamda erişemeyen kişilerde ilişki bağımlılığı riskinin daha yüksek olduğu sonucuna varılabilir.
Özet (Çeviri)
There are very few studies on this subject in our country. In a study conducted with university students, relationship dependency scale scores were found to be higher in people whose parents had physical and mental disorders; It was determined that relationship dependency scale scores were higher in people with a history of domestic violence than in those without (Mukba, 2013). The main purpose of this research is to examine the relationship between relationship addiction and parental emotional availability in adult individuals. In the study, 356 adult individuals between the ages of 18-45 were asked to use the Socio-Demographic Characteristics and Information Form, the Spann-Fischer Relationship Dependency Scale (SPFIS) developed by Fischer Spann and Crawford (1991), and the Parental Emotional Availability Scale (LEAP) developed by Lum and Phares (2005) has been implemented. The forms used for the research were delivered to people via Google survey and the participants' answers were accessed via the Google form. According to the statistical analysis results, a positive relationship was found between relationship dependence and parental emotional availability. Additionally, it has been determined that relationship addiction decreases as age increases. It was observed that there was a significant difference between relationship addiction scores according to gender. Relationship addiction scores of male participants were found to be higher than those of female participants. Another finding of the study is that relationship addiction increases as the education level decreases. It was found that the level of relationship addiction was higher in participants who had not previously received psychological or psychiatric support compared to those who received support. Based on the findings of the study, it can be concluded that the risk of relationship addiction is higher in people who cannot reach their parents emotionally.