The investigation of the mediating roles of self-compassion and emotion regulation difficulties in the relationship between eating behaviors and attachment styles
Yeme davranışları ve bağlanma stilleri arasındaki ilişkide öz-duyarlık ve duygu düzenleme zorluğunun aracı rollerinin incelenmesi
  1. Tez No: 884877
  2. Yazar: YASEMİN DİKMEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLARAM BİLLUR ÇELİK ÖRNEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlanma, Yeme davranışı, Duygu düzenleme güçlüğü, Öz şefkat, Attachment, Eating behavior, Emotion regulation difficulties, Self-compassion
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu tez çalışmasında, bağlanma stilleri ve bozulmuş yeme davranışları arasındaki ilişkide duygu düzenleme güçlüğü ve öz-şefkatin aracı rollerinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu çalışmadan elde edilen bulguların, bozulmuş yeme davranışları ile bağlanma stilleri arasındaki ilişkiyi anlamada yeni bir bakış açısı sunarak sınırlı literatüre önemli bir katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Bu çalışmaya yaşları 18 ile 74 arasında değişen, 125 kadın ve 125 erkek olmak üzere toplam 250 katılımcı dahil edilmiştir. Araştırmada, İlişki Ölçekleri Anketi, Öz Duyarlık Ölçeği, Duygu Düzenlemede Zorluklar Ölçeği ve Hollanda Yeme Davranışı Anketi kullanılmıştır. Araştırma bulguları, saplantılı ve korkulu bağlanma stillerinin duygusal yemeyi yordadığını ve bu ilişkiye duygu düzenleme güçlüğü ile öz-şefkatin aracılık ettiğini göstermektedir. Buna göre, yüksek duygu düzenleme güçlüğü ve düşük öz-şefkat, saplantılı ve korkulu bağlanma stilleriyle ilişkili duygusal yeme üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir aracılık rolü üstlenmektedir. Sonuçlar bozulmuş yeme davranışı araştırmaları ve tedavi programları için birçok faktörün dikkate alınması gerektiğinin altını çizmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis study aims to investigate the mediating roles of emotion regulation difficulties and self-compassion in the relationship between attachment styles and disordered eating behaviors. The findings from this study are expected to provide a new perspective on understanding the relationship between disordered eating behaviors and attachment styles, thus making a significant contribution to the limited literature. This study included a total of 250 participants, consisting of 125 women and 125 men, aged between 18 and 74. Relationship Scales Questionnaire, Self-Compassion Scale, Difficulties in Emotion Regulation Scale and Dutch Eating Behavior Questionnaire were used in the study. The findings of the study indicate that preoccupied and fearful attachment styles predict emotional eating and this relationship is mediated by emotion regulation difficulties and self-compassion. Accordingly, high emotion regulation difficulties and low self-compassion play a statistically significant mediating role in emotional eating associated with preoccupied and fearful attachment styles. The results highlight the need to consider multiple factors in research on disordered eating behaviors and in the development of treatment programs.