Kurumsal liderlik pratiklerinin kamu değerini belirlemedeki rolü: Büyükşehir belediye örgütleri kapsamında nitel bir araştırma
The role of institutional leadership practices in determining public value: A qualitative research within the scope of metropolitan municipal organizations
  1. Tez No: 884899
  2. Yazar: TALHA SAİT ATAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DEMOKAAN DEMİREL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Liderlik, Kamu Değeri, Kurumsallaşma, Büyükşehir Belediyesi, Institutional Leadership, Public Value, Institutionalism, Metropolitan Municipality
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 299
Özet
Kurumsal liderlik tarzında liderler; değer yaratma, aşılama, sürdürme ve/veya koruma yönleriyle ön plana çıkmaktadırlar. Ayrıca kurumsal liderler karakter oluşturma ve kimlik geliştirme yoluyla örgütlerini kurumsallaştırarak birer kurum haline getirmektedirler. Kamu değeri ise, üretimi öncesinde birer kâşif olarak nitelendirilebilecek liderler tarafından araştırılan, daha çok demokratik siyasi süreçlerle keşfedilen, tanımlanan ve üretilen değerleri ifade etmektedir. Diğer taraftan üretilen bu değerlerin vatandaşlar nezdinde de karşılık bulması gerekir. Mevcut araştırma, Türkiye'deki büyükşehir belediyeleri özelinde kurumsal liderlik pratiklerinin kamu değeri üretimine etkisinin olup olmadığını ortaya çıkarmak amacıyla yapılmıştır. Nitel araştırma desenlerinden gömülü teori deseni kullanılan mevcut araştırmada; İstanbul, Ankara, Bursa, Konya, Diyarbakır ve Manisa büyükşehir belediyelerinde şube müdürü, daire başkanı ve genel sekreter yardımcısı unvanlı üst düzey yetkililerle görüşmeler yapılmıştır. Büyükşehir belediyesi örgütlerinde üst düzey yetkilerle donanmış/donatılmış kurumsal liderlerin liderlik pratiklerinin kamu değeri üretimini etkileyip etkilemediğini ve eğer etkiliyorsa nasıl etkilediğini ortaya çıkartmak adına bu kişilerle yarı yapılandırılmış sorular sorularak mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Yapılan mülakatlardan elde edilen bulgular, büyükşehir belediyelerinde yetkili liderlerin sergiledikleri kurumsal liderlik pratiklerinin kamu değeri belirleniminde/üretiminde oldukça işlevsel olduğu ve vatandaşların kamu değeri algılarını etkilediğini göstermiştir. Ayrıca çalışmada, kamu değeri üretimi sürecinde kurumsal liderlerin temel olarak; tasarım, uygulama ve vatandaş algılamaları süreçleri vasıtasıyla sürecin en başından en sonuna kadar kurumsal liderlik pratikleri vesilesi ile aktif rol oynadıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Leaders in the institutional leadership style; they stand out in terms of creating, infusing, maintaining and/or protecting value. In addition, institutional leaders institutionalize their organizations and turn them into institutions through character building and identity development. Public value, on the other hand, refers to values that are researched by leaders who can be described as explorers before their production, and are discovered, defined and produced through democratic political processes. On the other hand, these values produced must also find a response among citizens. The current research was conducted to reveal whether institutional leadership practices will have an impact on public value production in metropolitan municipalities in Turkey. In this study, which uses the grounded theory design, one of the qualitative research designs, interviews were held with senior officials with the titles of branch manager, department head and deputy general secretary in Istanbul, Ankara, Bursa, Konya, Diyarbakir and Manisa metropolitan municipalities. Interviews were conducted by asking semi-structured interview to these people in order to reveal whether the leadership practices of institutional leaders who are equipped with high-level authorities in metropolitan municipality organizations affect the production of public value and, if so, how. Findings obtained from the interviews showed that the institutional leadership practices exhibited by authorized leaders in metropolitan municipalities are highly functional in the production of public value and also affect citizens' perceptions of public value. In addition, in the study, it has also been determined that institutional leaders in the process of public value production basically play an active role through institutional leadership practices from the very beginning to the end of the process through the design, implementation and citizen perceptions processes.