Beyond apathy: Dynamics of youth political participation in contemporary Europe
Apolitikliğin ötesinde: Çağdaş Avrupa'da gençlik siyasi katılımının dinamikleri
  1. Tez No: 852942
  2. Yazar: EKİN EROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASUMAN GÖKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Gençlik, Katılım, Avrupa Birliği, Neoliberalizm, Youth, Participation, European Union, Neoliberalism
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu tez, gençlerin politikaya katılımının karmaşık bağlamını keşfetmekte; gençlerin uluslararası politikaya sıkça göz ardı edilen katkılarını vurgulayarak, apolitiklik ve ilgisizlik eleştirilerine yanıt vermektedir. Gençlerin geleneksel siyasete katılımına dair yaygın şüpheye karşılık bu çalışma, gençlerin geleneksel siyasete yönelik reddi veya azalan katılımının, mevcut mekanizmaların sınırlarının ötesinde alternatif katılım yöntemler arayışını yansıttığını savunur. Araştırma, gençlerin geleneksel siyasete katılımını etkileyen sosyo-ekonomik, kültürel ve kurumsal faktörlere derinlemesine inmektedir. Bu bağlamda, gençlerin kendilerinin liderlik ettiği veya yetişkinler tarafından önayak olunan çeşitli katılım uygulamalarının ortaya çıkışını vurgulayarak; vatandaşlık, demokrasi ve katılım anlayışlarındaki dönüşüme dikkat çeker. Araştırma, gençlerin politik katılımının sadece geleneksel politik spektrum içinde değil, aynı zamanda alternatif katılım biçimlerini içeren daha geniş bir bağlamda analiz edilmesi gerektiğini vurgular. Çalışma Avrupa'yı gençlikle ilgili gündemlerin merkezi olarak ele alarak, neoliberal uygulamaların gençlerin katılımına etkisini inceler. Sınırları daha kolay aşabilen ulus ötesi analiz düzeyini kullanarak, gençlik katılım pratiklerinin ve hareketlerinin dönüşümünü incelerken, Avrupa Gençlik Parlamentosu, Avrupa Gençlik Forumu ve Avrupa Gençlik Ortaklığı gibi uzun süredir var olan AB kurumlarının etkinliğini sorgular. Bulgular ise gençler arasında memnuniyetsizliği ortaya koymaktadır ve gençlerin,“AB projesi”çerçevesinde uzlaşmaya dayalı geleneksel yaklaşımların aksine yeni katılım yöntemlerini benimsediğini ortaya koyar. Çalışma, neoliberal geleneklerin gençlerin katılımına etkisini eleştirel bir şekilde analiz eder. Sonuç olarak, bu araştırma, alternatif katılımı tanıyarak gençlerin siyasete katılımının daha kapsamlı bir şekilde anlaşılmasına katkıda bulunur.
Özet (Çeviri)
This thesis explores the complex landscape of youth participation in politics, by challenging the critiques of apathy by underlining on the frequently overlooked contributions of young people to international politics. Despite the scepticism regarding the engagement of youth in traditional politics, this study contends that youth decreased engagement shows a pursuit for alternative political methods beyond the restrains of existing mechanisms. The research delves into socio-economic, cultural, and institutional factors that influence and impede youth participation in conventional politics. In contrast, it highlights the emergence of varying participations of young people themselves or facilitated by adults, emphasizing a transformation in the understanding of citizenship, democracy, and participation. The research emphasizes that the participation of the youth should be analysed not entirely within the traditional political spectrum but within a broader context which encompasses alternative forms of participation. Focusing on Europe as a centre for youth-related agendas, the thesis examines the impact of neoliberal practices on youth participation. Utilizing a transnational analysis, the research surpasses borders to investigate the evolving prospects of youth participation practices by questioning the efficacy of longstanding EU institutions: European Youth Parliament, European Youth Forum, and European Youth Partnership. The findings reveal dissatisfaction among young people, leading them to adopt new participation methods in contrast to traditional approaches that often necessitate consensus within the framework of the“EU project.”The thesis critically analyzes the repercussion of neoliberal practices on youth participation. Ultimately, this research contributes to a more comprehensive understanding of youth engagement by recognizing alternative avenues.