Glial tümör-metastatik tümör ayırıcı tanısında ileri manyetik rezonans görüntülemenin rolü
The role of advanced magnetic resonance imaging in the differential diagnosis of glial tumor-metastatic tumor
- Tez No: 884906
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLGÜN YILMAZ OVALI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Beyin tümörü, glial tümör, beyin metastazı, difüzyon ağırlıklı MRG, perfüzyon MRG, MR spektroskopi görüntüleme, Brain tumor, glial tumor, brain metastasis, diffusion weighted MRI, perfusion MRI, MR spectroscopy imaging
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Çalışmadaki amacımız primer glial tümör derecelendirmesinde ve beyin metastazı ile ayrımında ileri MRG bulgularının etkinliğini araştırmak ve literatüre katkı sağlamaktır. Gereç ve yöntem: Çalışma merkezimizde Ocak 2012-Ocak 2024 tarihleri arasında glial beyin tümörü ve beyin metastazı patolojik tanısı alan, preoperatif MR görüntülemesi merkezimizde yapılan ve DAG, MRS, MRP ileri incelemelerinden en az ikisini içeren toplam 131 hasta ile yürütüldü. Hastaların yaş, cinsiyet, patolojik tanı ve beyin metastazı grubu için primer malignite tanısı, IDH mutasyonu ve Ki-67 proliferasyon indeksi oranı bilgileri hasta dosyasından kaydedildi. Konvansiyonel MRG'de tümör kontrastlanma derecesi, T2/FLAIR mismatch bulgusunun varlığı, DAG'de minimum ADC (10^-3mm2/sn) değeri ve ADC oranı, DSC perfüzyonda rCBV değeri, DCE perfüzyonda Ktrans ve Ve değerleri, MRS'de LL, MI düzeyleri ve Ch/NAA, Ch/Cr oranları değerlendirildi. Bulgular: Gruplar arasında difüzyon ağırlıklı görüntülemede tümöral ve peritümöral ADC değerleri ve oranlarında, DSC perfüzyonda tümöral ve peritümöral rCBV değerlerinde, DCE perfüzyonda Ktrans ve Ve değerlerinde, MR spektroskopide kısa TE (35 ms)'de Ch/Cr, LL ve MI değerlerinde, orta TE (144 ms)'de LL ve Ch/Cr değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptandı. Glial tümör olgularında Ki 67 proliferasyon indeksi ile tümör minimum ADC değeri arasında negatif yönde, Ki 67 proliferasyon indeksi ile tümör rCBV (sentrum semiovale) değeri arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı orta düzeyli ilişki tespit edildi. Sonuç: Beyin tümörlerinin değerlendirilmesinde konvansiyonel MRG bulgularının difüzyon MRG, perfüzyon MRG ve MR spektroskopi görüntüleme bulgularıyla birlikte değerlendirilmesi lezyon ayırıcı tanısında tanısal doğruluğu artırmaktadır. Daha geniş olgu gruplarıyla prospektif yapılacak çalışmalarla preoperatif ileri MRG görüntülemenin tanıya katkısı daha iyi anlaşılacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: Our aim in this study was to investigate the efficacy of advanced MRI findings in grading primary glial tumors and differentiating them from brain metastases and to contribute to the literature. Materials and methods: The study was conducted with a total of 131 patients with pathological diagnosis of glial brain tumor and brain metastasis, who underwent preoperative MR imaging in our center between January 2012 and January 2024, and underwent at least two of the DAG, MRS and MRP advanced examinations. Age, gender, pathologic diagnosis, primary malignancy diagnosis for the brain metastasis group, IDH mutation and Ki-67 proliferation index ratio were recorded from the patient file. The degree of tumor contrast enhancement, presence of T2/FLAIR mismatch on conventional MRI, minimum ADC (10^-3mm2/sec) value and ADC ratio on DAG, rCBV value on DSC perfusion, Ktrans and Ve values on DCE perfusion, LL, MI levels and Ch/NAA, Ch/Cr ratios on MRS were evaluated. Results: Statistically significant differences were found between the groups in tumoral and peritumoral ADC values and ratios in diffusion weighted imaging, tumoral and peritumoral rCBV values in DSC perfusion, Ktrans and Ve values in DCE perfusion, Ch/Cr, LL and MI values in short TE (35 ms), LL and Ch/Cr values in medium TE (144 ms) in MR spectroscopy. In glial tumor cases, there was a statistically significant negative correlation between Ki 67 proliferation index and tumor minimum ADC value, and a positive correlation between Ki 67 proliferation index and tumor rCBV (centrum semiovale) value. Conclusion: In the evaluation of brain tumors, the combination of conventional MRI findings with diffusion MRI, perfusion MRI and MR spectroscopy imaging findings increases the diagnostic accuracy in the differential diagnosis of lesions. The contribution of preoperative advanced MRI imaging to the diagnosis will be better understood with prospective studies with larger case groups.