Ascariasis'li çocuklarda malabsorpsiyon sendromu
Malabsorption syndrome in children with ascariasis
  1. Tez No: 88494
  2. Yazar: YAŞAR GÖZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, Ascariasis, Malabsorpsiyon
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışma, ascariasis ile malabsorpsiyon arasındaki ilişkiyi araştırmak amacıyla gerçekleştirildi. Çalışmada 7-14 yaş grubundaki ilkokul öğrencileri seçildi. Dışkı örnekleri alınan öğrencilerin muayenelerinde klinik yönden başka herhangi bir rahatsızlıklarının olmamasına dikkat edildi. Bu çocuklardan biyokimyasal incelemeler ve hematolojik incelemeler için venöz kan örnekleri alındı. Daha sonra yapılan dışkı incelemesinde, dışkısında Ascaris lumbricoides saptanan 72 çocuk, Askarisli Grup (AG) olarak adlandırılıp, araştırma kapsamına alındı. Dışkı bakısında hiç bir paraziter bulgu saptanmayan çocuklardan 25'i ise Kontrol Grubu (KG) olarak değerlendirildi. Paraziter tanıda nativ-lugol, trikrom boyama, sedimentasyon ve flotasyon yöntemleri uygulandı. Hematolojik parametrelerden Hb, Hct, MCHC, MCH, MCV ve RDW'nin ölçümleri yapıldı. Biyokimyasal parametrelerden trigliserit, kolesterol, total protein, albumin, çinko, bakır, kalsiyum ve magnezyumun serumdaki düzeyleri ölçüldü. Sonuçlar, Minitab Two Sample Testi'ne göre değerlendirildi. Değerlendirme sonunda her iki grubun karşılaştırılmasında Hb, Hct, MCHC, MCH, MCV, RDW, Eo, serum demir, albumin, çinko ve magnezyum değerleri anlamlı bulundu.
Özet (Çeviri)
This study was planned to investigate relationship between ascariasis and malabsorption. Totally 97 healthy primary school children between 7-14 years old participated in the study. Venous blood samples were used for the investigation of biochemical and hematological parameters. Then stool samples were taken and 72 child with Ascaris lumbricoides were Askaris Group (AG), the other 25 healthy children as Control Group (KG). The native-lugol, trichrome staining, sedimentation and floation methods were applied for parasitic diagnosis. Any specific absorption tests were not applied to investigate relationship between ascariasis and malabsorption. The negative effect of ascariasis on absorption, based on changing level of some biochemical and hematological parameters during the malabsorption were performed to proven. Hemoglobin, hematocrit, mean corpuscular hemoglobin concentration, mean corpuscular hemoglobin, mean corpuscular volume, red cell distribution width, serum iron and serum ferritin assays for hematological analysis; triglyceride, cholesterol, total protein, albumin, zinc, magnesium, calcium and copper levels for biochemical analysis were assessed for this purpose.