Endoparazitli koyunlarda bazı iz element ve biyokimyasal parametrelerin seviyeleri üzerine araştırmalar
Investigation of some trace element levels and biochemical parameters in sheep with endoparasite
- Tez No: 88493
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAKUP AKGÜL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Sheep, gastrointestinal nematodes, wool, trace elements (Cu, Fe)
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
ı.oz Bu çalışmada, koyunlardaki gastrointestinal EPG yoğunluğu, bazı iz element ve enzimler arasındaki ilişkileri ile bunların seviyeleri tespit edilmeye çalışıldı. Çalışmanın materyalini 2-6 yaş arasındaki koyunlar oluşturdu. Çalışmanın kontrol grubunu (1. grup) klinik muayenesinde sağlıklı olan ve gaita muayenesinde parazit yumurtası yönünden negatif olan 20 adet koyun oluşturdu. Gastrointestinal nematod yönünden EPG' si 850-4200 (ort. 2028.15) arasında olan 40 adet koyun 2. grubu, EPG yoğunluğu 4250 (ort. 10490) ve daha üzerinde olan 40 adet koyun ise, 3. grubu teşkil etti. Gastrointestinal nematodlarla enfekte koyunlarda hematolojik değerlerden eritrosit, Htc ve Hb miktarlarında bir azalma gözlenirken lökosit sayılarında artış saptandı. Biyokimyasal değerlerden plazma bakır, yapağı bakır, plazma çinko, yapağı çinko, serum demir, ALP, serüloplazmin, total protein, glikoz, albumin değerlerinde önemli azalmalar tespit edildi. Anahtar kelimeler Koyun, gastrointestinal nematodlar, iz elementler, yapağı (Cu, Zn,Fe)
Özet (Çeviri)
2. ABSTRACT In the present studay, the level of some trace elements and biochemical parameters were examined in sheep infected with gastrointestinal nematods and the relationship between these parameters and eggs per gram of feces (EPG) was investigated. In this study, sheep aged between 2 and 6 were used as material. Twenty clinically healty sheep which were negative in terms of parasite egg were used as control animals (Group 1). Sheep which had EPG concentration between 850 and 4200 (mean 2028 EPG) formed Group 2. Sheep which had EPG concentration over 4200 (mean 10490 EPG) formed Group 3. In the present study, hematological examinations showed that while red blood cell, packed cell volume and haemoglobin levels reduced, the number of leucocytes increased in sheep infected with gastrointestinal nematods. Significant reductions in wool Cu and Zn, Plasma Cu and Zn and serum Fe, ALP, seruloplasmine, total protin, albumin and glucose observed compared to the control Group values.