Prof. Dr. Muammer Kemal Özergin'in hayatı ve eserleri (1930-1986)
Life and works of Prof. Dr. Muammer Kemal Özergin (1930-1986)
- Tez No: 884951
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSEREN FERMANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyografi, Tarih, Biography, History
- Anahtar Kelimeler: Muammer Kemal Özergin, Türkiye Selçuklu Devleti, Orta Çağ tarihi, musiki, tarihçi, Muammer Kemal Özergin, Turkish Seljuk State, Middle Ages history, music, historian
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Muammer Kemal Özergin, 30 Haziran 1930'da İstanbul'da doğmuş, İstanbul Üniversitesi'nde tarih eğitimi almış ve akademik kariyerinde önemli başarılar elde etmiştir. Özellikle Türkiye Selçuklu dönemi üzerine yaptığı çalışmalarıyla tanınmış, çeşitli dergi ve ansiklopedilere makaleler yazmıştır. Özergin, eşi Ünsan Orgun ile 1958'de evlenmiş ve bu evlilikten bir kızları olmuştur. Akademik kariyeri boyunca öğrencileriyle yakın ilişkiler kurmuş, onları teşvik etmiş ve desteklemiştir. Özergin ölümüne kadar tarih, musiki, Türk mimarisi, Türk dili ve diğer sanatlarla ilgilenmiş, geniş bir kitap koleksiyonuna sahip olmuş ve öğrencilerine bilgi aktarmak için çaba göstermiştir. Mide kanseri nedeniyle 29 Ekim 1986'da vefat etmiştir. Muammer Kemal Özergin çok yönlü bir kişiliğe sahip olup sadece tarih ile ilgili eserler vermemiştir. Eserlerini Türk tarihi, kültür, müzik, edebiyat vb. alanlarda yazmıştır. İki yüze yakın makale kaleme almış fakat ne doktora tezini ne de başka bir eserini kitap olarak basamamıştır.
Özet (Çeviri)
Muammer Kemal Özergin was born on June 30, 1930, in Istanbul, Turkey. He received his education in history at Istanbul University and achieved great success in his academic career. He gained recognition particularly for his studies on the Anatolian Seljuk period and authored articles for various journals and encyclopedias. Özergin married Ünsan Orgun in 1958, and they had a daughter from this marriage. Throughout his academic career, he maintained close relationships with his students, encouraged and supported them. Until his passing, Özergin remained interested in history, music, Turkish architecture, Turkish language, and other disciplines of art. He possessed an extensive book collection and made efforts to pass on knowledge to his students. He passed away on October 29, 1986, due to stomach cancer. Muammer Kemal Özergin was a multifaceted personality and did not only produce works in the field of history. He wrote works in various areas such as Turkish history, culture, music, literature, and more. Although he penned nearly two hundred articles, he was unable to publish his doctoral thesis or any other work as a book.