Kültür turizminde yerli ve yabancı turistlerin karşılaştırmalı sosyolojik analizi: Bursa örneği
Comparative sociological analysis of local and foreign tourists in cultural tourism: Bursa example
- Tez No: 885025
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TALİMCİLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Turizm, Sociology, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Turizm sosyolojisi, Turist Bakışı, Kültür Turizmi, Sociology of tourism, The Tourist Gaze, Culture Tourism
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İZMİR BAKIRÇAY ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Araştırmada yerli ve yabancı turistleri karşılaştırarak kültür turizmine olan bakış açılarının sosyolojik analizinin yapılması amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini kültürel olarak öne çıkan bir destinasyon olan Bursa ili oluşturmaktadır. Bursa ili, tarihi ve kültürel yapısıyla, yerli ve yabancı turistlerin kültür turizmine yönelik bakış açılarını incelemek amacıyla seçilmiştir. Araştırmanın kuramsal çerçevesini John Urry'nin“turist bakışı”ve“mekanları tüketmek”kavramlarından oluşmaktadır. Araştırma, yerli ve yabancı turistlerin kültür turlarına geliş sebeplerinin incelenmesine yönelik bir saha çalışmasıdır. Araştırmada yöntem olarak nitel araştırma yöntemi tercih edilmiştir. Araştırmada yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile turist rehberleri, turistler ve bölgedeki esnaflar olmak üzere 18 kişiyle görüşülmüştür. Bulgular analiz edilirken, görüşmecilerin cevapları öncelikle temalara ayrılmıştır. Elde edilen bu temalar, detaylı bir incelemeden sonra daha geniş kategorilere ayrılmıştır. Bu kategoriler,“Yerli ve Yabancı Turist Karşılaştırması”,“Kültür Turizminin Önemi”,“Sosyal Medya Faktörü”Ve“Hizmet Sektörü”olmak üzere dört ana başlık altında toplanmıştır. Bulguların analizi, yerli turistlerin kültür turizmine olan ilgisinin düşük olduğunu göstermiştir. Kültür turizminin yerli ve yabancı turistler açısından farklı algılandığı sonucuna varılmıştır. Yerli turistlerin turistik açıdan genellikle popüler olan yerleri tercih ederken, yabancı turistlerin genellikle kültürel ve tarihi değerlere yöneldiği bulgusuna rastlanmıştır. Sosyal medyada fotoğraf ve video paylaşma amacının yerli turistler de yabancı turistlere göre daha yaygın olduğu görülmüştür. Yerli turistlerin aldıkları hizmetten memnun kalma oranlarının, yabancı turistlere göre daha düşük olduğu sonucuna varılmıştır. Araştırmanın hipotezleri yerli turistlerin kültür gezilerinde tarihi ve kültürel değerleri gezmekten çok hoşlanmadıkları ve yerli turistler için turistik faaliyetler sosyal medyaya ve popülerliğe göre belirlenirken yabancı turistler için turistik faaliyetlerin daha çok kültürel zenginliğe göre belirlendiğidir. Bulguların analizi sonucunda hipotezler ile sonucun doğru orantılı olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In the research, it is aimed to make a sociological analysis of the perspectives on cultural tourism by comparing local and foreign tourists. The sample of the research consists of Bursa province, which is a culturally prominent destination. Bursa province, with its historical and cultural structure, was selected to examine the perspectives of local and foreign tourists towards cultural tourism. The theoretical framework of the research consists of John Urry's concepts of“the tourist gaze”and“consuming places”. The research is a field study to examine the reasons why domestic and foreign tourists come to cultural tours. Qualitative research method was preferred as a method in the research. In the research, 18 people, including tourist guides, tourists and tradesmen in the region, were interviewed with semistructured interview technique. While analysing the findings, the answers of the interviewees were first divided into themes. After a detailed analysis, these themes were divided into broader categories. These categories were grouped under four main headings:“Domestic and Foreign Tourist Comparison”,“Importance of Cultural Tourism”,“Social Media Factor”and“Service Sector”. The analysis of the findings showed that the interest of domestic tourists in cultural tourism is low. It was concluded that cultural tourism is perceived differently by domestic and foreign tourists. While domestic tourists generally prefer popular tourist destinations, foreign tourists generally prefer cultural and historical values. It has been observed that the purpose of sharing photos and videos on social media is more common among domestic tourists than foreign tourists. It was concluded that domestic tourists are less satisfied with the service they receive than foreign tourists. The hypotheses of the study are that domestic tourists do not like to visit historical and cultural values in cultural trips and that touristic activities for domestic tourists are determined according to social media and popularity, while touristic activities for foreign tourists are determined more according to cultural richness. As a result of the analysis of the findings, it was seen that the hypotheses and the results were directly proportional.