Türkiye Cumhuriyeti kamu kurumlarınınhalkla ilişkiler faaliyeti bağlamında sosyal medya kullanım pratikleri: Instagram Reels örneği
Public institutions of the Republic of Türkiyesocial in the context of public relations activitymedia use practices:Instagram Reels example
- Tez No: 885064
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NESLİHAN KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Halkla İlişkiler, Yeni Medya, Sosyal Medya, Instagram, Reels, Public Relations, New Media, Social Media, Instagram, Reels
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Halkla ilişkiler, bir kurumun kendisini, çevresine ve topluma uyarlaması için hedef kitlesi ile tutarlı ve verimli ilişkiler kurup sürdürme yolundaki eylemlerinin bütünüdür. Kurum ve kuruluşlar, halkla ilişkiler faaliyetlerini sürdürürken çok çeşitli araçlar kullanırlar. Bu araçların seçiminde hedef kitlenin özellikleri, iletişimin gerçekleşeceği ortam, faaliyetin gerçekleştirileceği zaman dilimi, bütçe gibi değişkenler belirleyici olmaktadır. Kitle iletişim araçları, hedef kitleye hızlı ve etkili bir şekilde ulaşabilme avantajıyla halkla ilişkiler uzmanlarının en çok kullandığı araçlar arasındadır. İletişim teknolojilerinde özellikle 2000'li yıllardan sonra yaşanan gelişmelerle ortaya çıkan ve yapısal özellikleriyle geleneksel medyadan farklı bir görünüm arz eden“yeni medya”araçları, halkla ilişkiler alanında en çok kullanılan araçlar arasında yerini almıştır. Sosyal medya platformları günümüzde kurum ve kuruluşların hatta hükümetlerin halkla ilişkiler aracı olarak kullanılmaktadır. Geleneksel medyadan çok daha fazla imkânlara sahip olan yeni medya uygulamaları halkla ilişkilere yeni bir boyut kazandırmıştır. Dijital halkla ilişkiler olarak değerlendirilebilecek bu çalışmaların Grunig ve Hunt'ın geliştirdikleri Basın Ajansı Tanıtım Modeli, Kamuyu Bilgilendirme Modeli, Çift Yönlü Asimetrik Model ve Çift Yönlü Simetrik Modelleriyle uyumlu şekilde uygulanması ne kadar mümkündür? Bu sorudan hareketle çalışmada Türkiye Cumhuriyeti Bakanlıkları ve İletişim Başkanlığı'nın 2023 yılında Instagram Reels sekmesindeki pratiklerinin, Grunig ve Hunt'ın halkla ilişkiler modelleri üzerinden irdelenmesi konu edinilmiştir. Araştırmada 1 Ocak 2023-31 Aralık 2023 tarih aralığında Türkiye'deki merkez teşkilatına ait toplam 18 kamu kurumunun Instagram hesaplarındaki Reels paylaşımları, Instagram uygulamasının teknik özellikleri çerçevesinde içerik analizi yöntemiyle incelenmiş ve elde edilen bulgular doğrultusunda değerlendirmeler yapılmıştır. Araştırmada, kurumların Reels paylaşımlarında tek yönlü iletişim modelini kullandıkları ve belirgin bir şekilde Kamuyu Bilgilendirme Modeline uygun davrandıkları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Public relations is the totality of an institution's actions to establish and maintain consistent and productive relationships with its target audience in order to adapt itself to its environment and society. Institutions and organizations use a wide variety of tools while carrying out their public relations activities. Variables such as the characteristics of the target audience, the environment in which the communication will take place, the time period in which the activity will be carried out, and the budget are decisive in the selection of these tools. Mass media are among the most used tools by public relations experts, with the advantage of reaching the target audience quickly and effectively.“New media”tools, which emerged with the developments in communication technologies especially after the 2000s and have a different appearance from traditional media with their structural features, have taken their place among the most used tools in the field of public relations. Today, social media platforms are used as public relations tools by institutions, organizations and even governments. New media applications, which have much more opportunities than traditional media, have added a new dimension to public use. How possible is it to cancel these models, which can be considered as representations of the digital public, in line with the Press Agency Promotion Model, Public Information Model, Two-Way Asymmetric Model and Two –Way Symmetric Models developed by Grunig and Hunt? Based on this question, the practices of the Ministries and Directorate of Communications of the Republic of Turkey in Instagram Reels in 2023 are examined through Grunig and Hunt's public promotion models. In the research, Reels posts on the Instagram accounts of a total of 18 public units belonging to the central organization in Turkey between January 1, 2023 and December 31, 2023, the technical features of Instagram were examined by the frame content analysis method and the resulting analyzes were made. In the research, it was found that individuals gave individual contact information in their Reels posts and clearly behaved in accordance with the Public Information Model.