Doğu kültürlerinde sembolik bir değer olarak renk
Color as a symbolic value in Eastern cultures
- Tez No: 885204
- Danışmanlar: DOÇ. MUHAMMET TATAR
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Renk, Kültür, Sembol, Simge, İmge, Sümer, Mezopotamya, Çin, Colour, Culture, Symbol, Icon, Image, Sumerian, Mesopotamian, Chinese
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Amaç: Çalışma imgesel dünyanın yansıması olarak ortaya çıkan üretimler içerisinde kullanılan renk olgusunun simgesel-sembolik anlatım dilinin sözlü ve yazılı kültürle birlikte okunabilirliği üzerine araştırma yapma gayesindedir. Çalışma inanç merkezli gelişen bu ifadeleri Doğu kültürleri temelinde ele alırken, renk-kültür ilişkisi üzerinden değerlendirmelerde bulunmak amaçlanmıştır. Yöntem: Literatür taraması temelli bir araştırma ile şekillenen bu çalışma, araştırılan alan doğrultusunda üretilmiş kitap, dergi, makale gibi çeşitli verilerin bulunduğu kaynak içeriklerinin analizleriyle oluşturulmuştur. Araştırmanın evreni Doğu kültürlerinde sözlü kültürden yazılı kültüre geçişi daha önce başarmış olan Sümer ve Çin medeniyetlerinin yanı sıra çevre kültürlerin de dil, yazı, sanat, inanç gibi kültürel öğeler neticesinde ortaya çıkan üretimleri ve bu üretimlerde renk olgusunu nasıl ele aldıkları çerçevesinde oluşturulmuştur. Bulgular: Araştırma neticesinde ulaşılan verilerde kültür ve renk arasındaki ilişkinin günlük yaşamdan aristokrasiye, dinsel yaşamdan edebi metinlere kadar her alanda varlığını gösterdiği görülmektedir. Doğu kültürlerindeki bu geniş alan, rengin simgesel-sembolik anlamdaki kullanımları noktasında çeşitlilik oluştursa da isimlendirmelerinde daha çok siyah, beyaz, kırmızı, mavi, yeşil ve sarı renklerin ön planda olduğu görülmektedir. Yanı sıra belirtilen renkler sembol olarak dil, edebiyat, sanat gibi çeşitli alanlarda kültürlere göre farklı renk tonlarında kullanılmaktadır. Sonuç: Asya kıtasında ortak bir yaşam alanı oluşturan toplumlar, ticaret, savaş ve din başta olmak üzere birbirleri ile sürekli etkileşimi kültürler içerisinde benzer noktaların ortaya çıkmasını sağlamıştır. Bu durum Asya kültürlerine ait yaşam içerisinde ulaşılan renklerin simgesel-sembolik anlamdaki kullanımlarında da görülebilmektedir. Ancak bu renkler Sümer mavisi ile Çin mavisinin farklı anlamlarda kullanılmasında olduğu gibi aynı tonda veya aynı değerde değildir. Bu ise renk olgusunun kültürlere göre farklılıklar taşıdığı sonucuna ulaştırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The study aims to conduct research on the legibility of the symbolic expression language of the color phenomenon used in the productions that emerge as a reflection of the imaginary world, together with oral and written culture.The study aims to make evaluations on the relationship between colour and culture while addressing these faith-centred expressions on the basis of Eastern cultures. Method: This study, which was shaped by a literature review-based research, was created by analysing the contents of the sources of various data such as books, journals and articles produced in line with the researched field. The universe of the research was created within the framework of the productions of the Sumerian and Chinese civilizations, which had already achieved the transition from oral culture to written culture in Eastern cultures, as well as the surrounding cultures, as a result of cultural elements such as language, writing, art and belief, and how these productions handled the phenomenon of color. Findings: In the data obtained as a result of the research, it is seen that the relationship between culture and colour exists in every field from daily life to aristocracy, from religious life to literary texts. Although this wide area in Eastern cultures creates diversity in the symbolic-symbolic use of colour, it is seen that black, white, red, blue, green and yellow colours are at the forefront in their naming. In addition, these colours are used as symbols in various fields such as language, literature and art in different colour tones according to cultures. Conclusion: Societies forming a common living space in the Asian continent, continuous interaction with each other, especially trade, war and religion, have led to the emergence of similar points within cultures. This situation can also be seen in the symbolic-symbolic use of colours in the life of Asian cultures. However, these colours are not in the same tone or value as in the use of Sumerian blue and Chinese blue in different meanings. This leads to the conclusion that the phenomenon of colour differs according to cultures.