Temporal lob epilepsi hastalarında auraların değerlendirilmesi ve cerrahi sonucu üzerine etkisi
Auras' predictif value in temporal lobe epilepsy surgery patients
  1. Tez No: 885203
  2. Yazar: GEVHER RABİA GENÇ PERDECİOĞLU
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. İREM ÇAPRAZ YILDIRIM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: TLE, epilepsi cerrahisi, aura, TLE, epilepsy surgery, aura
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nöroloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Epilepsi hastalarının %30'u ilaç tedavisine dirençli olup bu grubun %25-50'si cerrahi adayıdır. Cerrahi öncesi değerlendirmede iktal EEG ile nöbet kliniğinin ve operasyon öncesi tetkiklerin uyumlu olması gerekir. Erişkinlerde en sık görülen epileptik sendrom meziyal temporal lob epilepsisi olup en sık saptanan histopatolojik bulgu MTS'dir. Aura, nöbet öncesinde gözlenen epileptik bir fenomendir. Epilepsi hastalarının %90'ında görülür. Aura fokal nöbet başlangıcının göstergesi olup semptomlar epileptojenik zonu lokalize edebilir. TLE'de en sık abdominal, emosyonel ve psişik auralar görülür. Biz TLE cerrahisi uygulanmış hastalarda auraların postop nöbetsizlik, tanımlayıcı faktörler ve preoperatif tetkiklerle ilişkisini inceledik. Hastalarımızda en sık gözlenen aura abdominal ve emosyonel auraydı. Bu hasta grubunda en sık saptadığımız histopatolojik bulgu MTS idi. Abdominal ve emosyonel aurası olan hastalarda FK risk faktörü sık olarak görülmüştü. Ancak auraların lateralizasyonla ilişkisi saptanmadı. Geç başlangıçlı TLE hastalarında abdominal ve emosyonel aura görülme sıklığı ve FK öyküsü daha azdı. Bulgularımız bize FK, MTS ve abdominal-emosyonel aura ilişkisini net bir şekilde ortaya koymaktaydı. Ancak abdominal ve emosyonel aura olması ya da olmaması cerrahi prognozu üzerine etkili değildi. Cerrahi sonrası nöbetsizlik oranımız Engel sınıf Ia'ya göre belirlenmiş olup %71 olarak saptandı. Cerrahi sonrası 11 olguda sadece aura devam etmiş bunlardan da 2'sinin aura tipi operasyondan sonra değişmişti. Nöbetsizlik oranımız Engel sınıf I olarak değerlendirildiğinde ise oldukça başarılı olup % 83'tü. Nörogörüntüleme yöntemleri içinde doğru odak saptamada duyarlılığı en yüksek tetkik PET'di. Altın standart tetkimiz iktal EEG'ydi. Sonuç olarak auralar bize nöbet başlangıcı hakkında yol gösterici olmakta ancak cerrahi sonrası nöbetsizlik için herhangi bir öngörüde bulunma imkanı vermemektedir.
Özet (Çeviri)
While 30% of the epilepsy patients are resistant to drug treatment, 25-50% of this group is a candidate for surgery. In the examination before surgery, it is required that ictal EEG and the clinical presentation of the attack should be compatible with the preoperative tests. In adults, the most commonly seen epileptic syndrome is mesial temporal lob epilepsy, and the most frequently detected histopathological finding is MTS. The aura is an epileptic phenemonen, which is frequently observed before the attack. It is seen in 90% of the epilepsy patients. While the aura is a sign of the onset of the focal attack, the symptoms could localize the epileptogenic zone. In TLE, abdominal, emotional and psychic aura are the most commonly observed symptoms. We investigated the association of aura with the absence of postop attacks, descriptive factors and preoperative tests. The abdominal and emotional aura were among the most frequently observed aura in our patients. In this patients group, the most frequently detected histopathological finding was MTS. In patients with abdominal and emotional aura, the risk factor of FK was more commonly observed. However, any relationships between aura and the lateralization could not be found. In TLE patients with a later onset, the incidence of abdominal and emotional aura and the frequency of FK history were lower. Our findings were clearly suggested that there were a relationship between FK, MTS and abdominal-emotional aura. However, there was no effect of having abdominal and emotional aura on the prognosis of surgery. The rate of absence attacks after surgery were determined according to Engel classification I, and found as 71%. After surgery only in 11 cases, only the aura was maintained, and in 2 of them, the type of aura was changed after the surgery. When the rate of absence seizure were evaluated according to Engel classification I, it was detected as 83%, which was considered as sufficient. Among the neuroimagining methods, the most sensitive test for determining the correct focus was PET. Our gold standart test was the ictal EEG. Finally, although the aura could be instructive about the onset of the seizure, it did not allow to make a prediction about the absence seizure after surgery.