Kegeti Vadisinden tespit edilen bazı liken türlerinin antibiyotik özellikleri
Antibiotic properties of some lichen species detected from Kegeti Gorge
- Tez No: 885245
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Likenler, Antibiotik, Kyrgyzstan, ekstraksyon, bakteri, Lichen, antibiotic, Kyrgyzstan, extract, bacteria
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Alg ve mantarların işbirliği sonucu ortaya çıkan, çeşitli alanlarda kullanılabilen simbiyotik organizmalar olan likenlerin bileşimi birçok kimyasal element açısından zengindir. Günümüzde likenoloji, uzman eksikliği nedeniyle iyi çalışılmamakta ve güncelliğini korumaktadır. Bu çalışmada Kırgızistan-Bişkek Kegeti vadisinden toplanan Evernia divaricata (L.), Leptogium saturninum (L.), Peltigera rufescens (L.), Xanthoria elegans (L.) likenlerinin antibiyotik özellikleri araştırılmıştır. Bu amaçla, likenlerin etilen, su ve kloroform ekstreleri hazırlanmış ve farklı test organizmaları olan Escherichia coli ve Staphylococcus aureus üzerindeki etkileri“Disk Difüzyon Yöntemi”ve“Ağar'da Kuyucuk Yöntemi”ile belirlenmiştir. Çalışma sonucunda likenlerin alkollü ekstraktlarının hem gram pozitif hem de gram negatif bakteriler üzerinde etkili olduğu tespit edildi. Sudaki ekstraktlar iki mikroorganizma üzerinde de etkili olmadı. Kloroformdaki ekstraktların hem gram negatif hem de gram pozitif bakterileri etkilediği belirlendi. En yüksek antibiyotik aktivite gösteren likenler sırayla Evernia divaricata, Peltigera rufescens, Leptogium saturninum ve Xanthoria elegans türleridir.
Özet (Çeviri)
The composition of lichens, symbiotic organisms resulting from the cooperation of algae and fungi, which can be used in various fields, is rich in many chemical elements. To date, lichenology has not been sufficiently studied due to the lack of specialists and remains relevant. In this work, antibiotic research was carried out on lichen species: Evernia divaricata (L.), Leptogium saturninum (L.), Peltigera rufescens (L.), Xanthoria elegans (L.) collected in the Kegeti gorge of the Chui region of Kyrgyzstan. For this purpose, water and alcoholic extracts of the above mentioned lichens were prepared and an additional extract was prepared in chloroform. The purpose of our research was to determine the effect of these extracts on various test organisms, for example, gram-negative Escherichia coli and gram-positive Staphylococcus aureus using the“Diffusion Disk”and“Agar Well”methods. The results of the study showed that lichen extracts have an inhibitory effect on gram-positive bacteria in general. The most effective lichens were Evernia divaricata, Peltigera rufescens, Leptogium saturninum and Xanthoria elegans.