Plansız satın alma davranışının hedonik ve faydacı tüketim üzerinden tüketici marka ilgisi
Consumer brand affinity through hedonic and utilitarian consumption of unplanned buying behavior
- Tez No: 885372
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN KEMAL SUHER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, Advertising
- Anahtar Kelimeler: Tüketici, Tüketici Davranışı, Hedonik Tüketim, Faydacı Tüketim, Marka, Consumer, Consumer Behavior, Hedonic Consumption, Utilitarian Consumption, Brand
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Reklamcılık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Reklamcılık ve Marka İletişimi Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, İstanbul'daki tüketicilerin davranışlarını anlamak ve özellikle plansız satın alma davranışının hedonik ve faydacı tüketim kavramları üzerinden tüketici marka ilgisine olan etkilerini değerlendirmektir. Araştırma, nicel bir yöntemle 2022-2023 yılları arasında İstanbul'da yaşayan 243 tüketici ile yürütülmüştür. Araştırma kapsamında, katılımcıların demografik bilgilerini içeren bir kişisel bilgi formu ile birlikte Hedonik ve Faydacı Tüketim Eğilimi Ölçeği, Plansız Satın Alma Davranışı Ölçeği ve Tüketici-Marka İlgisi Ölçeği kullanılmıştır. Veriler, SPSS 28.00 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Analizlerde, tüketicilerin hedonik ve faydacı tüketim eğilimleri ile plansız satın alma davranışları arasındaki ilişki incelenmiş ve bu davranışların tüketici marka ilgisine olan etkileri değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to understand the behavior of consumers in Istanbul and especially to evaluate the effects of unplanned buying behavior on consumer brand interest through hedonic and utilitarian consumption concepts. The study was conducted with a quantitative methodology with 243 consumers living in Istanbul between 2022-2023. Within the scope of the research, a personal information form containing the demographic information of the participants, Hedonic and Utilitarian Consumption Tendency Scale, Unplanned Purchase Behavior Scale and Consumer-Brand Affinity Scale were used. The data were analyzed using SPSS 28.00 software. In the analyses, the relationship between consumers' hedonic and utilitarian consumption tendencies and unplanned purchasing behaviors were examined and the effects of these behaviors on consumer brand affinity were evaluated.