Hedonik tüketimin plansız satın alma davranışı üzerine etkisi: Libya örneği
The effects of hedonic consumption on impulse buying purchase behavior: case of Libya
- Tez No: 711753
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TAHİR BENLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hedonik, tüketiminin, tüketicilerin plansız satım alım davranışı. 2020, 80 Sayfa, Hedonic Consumption, Impulse Buying Purchase Behavior. 2020
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Tüketiciler, şirketler için gelir ve kar kaynağı olarak görülmektedir, bu sebeple pazarlamacıların tüketici davranışını anlaması zorunludur. Plansız satın alma, şirketler için tüketici davranışının çekici bir yönü olarak karşımıza çıkmaktadır çünkü tüketiciler, başlangıçta planladıklarından daha fazlasını satın alma eğilimindedirler. Plansız satın alma sürecine yüksek oranda dahil olan bireyler, genellikle ürüne duygusal olarak çok kolay bağlanan ve ürünü yerinde almaya ikna olan kişiler olarak görülmektedirler. Plansız satın alma davranışı, perakende satış mağazalarında yapılan hedonik tüketim kararlarını içeren ve satın alma faaliyetlerini hariç tutan, olumsuz duygulara ve olası zararlı sonuçlara bağlantı olarak bakıldığında, plansız satın alım Libyalı tüketiciler için sorunlu tüketici davranışı olarak görülebilir. Libya, Müslüman bir ülkedir dolayısıyla dini bağlam hem toplumun hem de bireyin davranışını ve ahlakını şekillendiren bir çerçeveye rehberlik eder. Ancak genel sorun daha önce satın alma konusunda çok az araştırma yapılmış olmasıdır. Bu araştırmada davranışı imajı, satin alım memnuniyeti ve Tüketicilerin arasındaki ilişkileri bütünleşik bir bakış açısıyla araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, ilgili alanyazın incelenmiş ve alanyazındaki çalışmalardan hareketle bir model geliştirilmiştir. Geliştirilen modeli test edebilmek için 15 Ocak - 25 Ağustos 2019 tarihleri arasında Libya' nın Bingazi şehrini ziyaret eden ziyaretçiler arasından kolayda örnekleme yöntemi ile 400 ziyaretçiye yüz yüze anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler SPSS 22.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Literatür incelendiği zaman, hedonik satın alma davranışı ile plansız satın alma davranışının birleştirildiği birçok çalışma karşımıza çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Consumers are the source of revenues and profits for the companies. It is imperative for marketers to understand consumer behavior. Impulse buying is an appealing aspect of consumer behavior for companies because consumers end up buying more than what they originally had planned for. Individuals who are highly involved in the impulse buying are the ones who usually get emotionally connected to the product very easily and get convinced to buy the product on the spot. Impulsive buying behavior can be seen as a problematic consumer behavior for Libyan consumers, considering hedonic consumption decisions made in retail stores and excluding purchasing activities, in connection with negative emotions and possible harmful consequences. Libya is a Muslim country, so the religious context guides a framework that shapes the behavior and morality of both society and the individual. However, the general problem is that little research has been done before. In this study it is aimed to explore the connections between behavior image, consumer satisfaction and implulse buying with an integrated point of view. In accordance with this purpose, the relevant literature was reviewed and a model was developed from the point of view of the studies in the literature. In order to test the developed model, a face-to-face questionnaire was applied to 400 visitors with the easy sampling method among the visitors who visited Bengahzı district of Libya between 15 January - 25 August 2019. The obtained data was analyzed in SPSS 22.0 program. When literature is analyzed, many studies have been identified in which hedonic purchase behavior and unplanned purchase behavior are combined.