Hepatit C virüsünün genotipleri ve klinik önemi
- Tez No: 88543
- Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET AKKIZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Tıbbi Biyoloji, Gastroenterology, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Hepatit C virüsü, genotip, değişkenlik T.C YÛKSEKÖĞMTtas KBBXH, Hepatitis C virus, genotype, variability VII
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Hepatit C virüsü (HCV), dünya genelinde non-A non-B hepatitlerinin en sık nedenidir. HCV, Flavivirüs ailesinin üyesi olan bir RNA virüsüdür. HCVnün altı genotipi tanımlanmış ve 1 ile 6 arasında numaralandırılmıştır. Aynı genotip kendi içinde subtiplere, isolatlara ve quasispecies'e ayrılabilir. HCVnün 80 subtipi, çok sayıda isolatı ve quasispecies'i tanımlanmıştır. Genotiplerin ve subtiplerin coğrafi dağılımında belirgin farklılıklar vardır. Genotip 1b tüm dünyada yaygındır ve daha ciddi hastalık belirtileri, daha büyük viral yük ve interferon tedavisine daha fazla dirençle ilişkilidir. HCV-RNA, belirgin bir genetik değişkenlik gösterir. Biz, Çukurova bölgesinde HCVnün genotip dağılımını ve bunun klinik önemini saptamayı amaçladık. Çalışma kapsamına alınan 114 vakanın 47'sinde genotip tayini yapıldı. Bunların 6'sı (%12.7) genotip 1a iken 41 'i (%87.3) genotip 1b olarak tespit edildi. Genotip ile hastaların demografik (yaş, cinsiyet, meslek, hastalık süresi, cerrahi müdahale, kan transfüzyonu, diş tedavisi, ailede anti-HCV pozitifliği ve geçirilmiş sarılık öyküsü) ve klinik verileri (AST, ALT, GGT, ALP, HAI, HBsAg ve Anti- HBs) arasındaki ilişki araştırıldı. Sonuç olarak, genotip 1b HCV bölgemizde predominant olan tiptir. Bu, daha yüksek ALT düzeyleri ile seyretmekte ve daha genç bir hasta topluluğunu etkilemektedir. Genotip ile diğer klinik parametreler arasında ise bir ilişki yoktur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Hepatitis C virus (HCV) is the major causative agent of non-A non-B hepatitis worldwide. HCV is an RNA virus that has been classified in the Flaviviridae family. Six genotypes of HCV have already been reported, numbered from 1 to 6. The same genotype can be diveded into subtypes, isolates and quasispecies. There have been reported 80 subtype, numerous isolates and quasispecies of HCV. The geographical distribution of these genotypes and subtypes varies significantly. Strains of genotype 1b - which is the most widespread worldwide - are correlated with more severe clinical manifestations, greater viral loads and lower response to interferon treatment. HCV-RNA show significant genetic variability. We aimed to detect the genetic distribution of HCV in Çukurova region and its clinical importance. Whit in the investigation scope out of 114 cases, 47 genotype were determined. While 6 of theme were determined as genotype 1a, 41 of theme were determined as 1b. The relationship between genotype and patients demographic (age, sex, job, duration of ilness, surgery, blood transfusion, dental treatment, anti-HCV positive family member, experienced jaundice) and clinical data was researched. As a result, it is found that genotype 1b HCV is the predominant type in our region. It causes higher levels of ALT and tends to infect the younger patient group than genotype 1a. There are no relationship between genotype and other clinical parameter.