Orak hücreli anemide folik asit desteğinin çinko metabolizmasına etkisi
Effect of folic acid supplementation to zinc metabolism in sickle cell anemia
  1. Tez No: 88552
  2. Yazar: FİLİZ KAYNAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RİKKAT KOÇAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Orak hücreli anemi, çinko, folik asit. IV, Sickle cell anemia, zinc, folic acid. V
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET Çalışmada orak hücre anemili (OHA) 20 hasta ile tamamen sağlıklı 10 kontrol bireyde serum, eritrosit çinko ve folat ile saç çinko düzeyleri ağızdan folik asit preparatı verilmesi öncesi ve bir aylık folik asit desteği sonrası ölçülerek, folatm OHA' de çinko düzeyleri üzerindeki etkisi araştırılmıştır. OHA'li hastalarda folik asit desteğinden önce serum folat ve eritrosit folat düzeyleri normal şuurlarda olup, kontrol grubuna göre anlamlı fark saptanmadı (p>0.05). OHA'li hastalarda folik asit desteği öncesi serum çinko, kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha düşüktü (hastalarda 87,95 jj.g/dl, kontrollerde 135,85 ug/dl; p:0.001), ancak normal şuurlar içindeydi. OHA'li hastalarda kontrollerle karşılaştırıldığında folik asit desteği öncesi eritrosit çinko ve saç çinko açısından anlamlı fark saptanmadı (p>0.05). OHA'li hastalarda folik asit desteğinden sonra serum folat ve eritrosit folat düzeylerinde tedaviden öncekine göre anlamlı yükselme saptandı (p0,05). OHA'li hastalarda kontrollerle karşılaştırıldığında, folik asit desteği sonrası serum çinko anlamlı olarak daha düşüktü (hastalarda 91,85 ug/dl, kontrollerde 131,5 jag/dl; p:0,007), ancak normal sınırlar içindeydi. Çalışmamızda folik asit desteği sonrası eritrosit çinko ve saç çinko düzeyleri hastalar ile kontroller arasında anlamlı fark göstermedi (p>0,05). Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz: OHA'li hastalarda çinko eksikliği saptamadık. Dolayısıyla OHA' de rutin olarak çinko desteğinin gerekli olmadığı sonucu çıkarılabilir. Ayrıca folik asit desteğinin OHA'li hastalarda çinko metabolizmasını etkilemediğini gösterdik. Her ne kadar bu hastalarda folat eksikliğini saptamadıysak da, verildiğinde bu tedavinin çinko metabolizması üzerine zararlı bir etki oluşturmayacağı sonucuna vardık.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF FOLIC ACID SUPPLEMENTATION TO ZINC METABOLISM IN SICKLE CELL ANEMIA In our study, serum, erythrocyte zinc and folate levels and hair zinc levels in 20 patients with sickle cell anemia (SCA) and 10 healthy controls are measured prior to and one month after folic acid supplementation. We aimed to search for the effects of folate on zinc levels in SCA. Serum folate and erythrocyte folate levels were normal in patients with SCA before folate supplementation and were not significantly different when compared to the control group (p>0.05). In patients with SCA serum zinc levels before folic acid supplementation were significantly decreased compared to the control group (patients: 87.95 |ig/dl, controls 135.85 ug/dl; p: 0.001), but were in normal limits. Erythrocyte zinc and hair zinc levels before folate supplementation in patients with SCA were not significantly different when compared to control group (p>0.05). In patients with SCA serum folate and erythrocyte folate levels significantly increased after folate supplementation (p0.05). In patients with SCA after folate use serum zinc levels were significantly decreased compared to controls (patients: 91.85 ug/dl, controls: 131.5 ug/dl; p:0.007), but were in normal limits. Erythrocyte zinc and hair zinc levels were not different from each other in SCA patients and controls after folate use (p>0.05). In conclusion, in patients with SCA we could not demonstrate zinc deficiency. This shows us that routine zinc supplementation is not essential in SCA. On the other hand, we have found that folate supplementation does not influence zinc metabolism in SCA patients. Although we did not detect folate deficiency in these patients, its use does not result in adverse effects in zinc metabolism.