Kronik hepatit B ve kronik hepatit C'li hastalarda immünregülatuar sitokinlerin (T-helper-1 ve T-helper-2) rolü
The Role of immunregulatory cytokins (T-helper-1 and T-helper-2) in patients with chronic hepatitis B and C patients
  1. Tez No: 88551
  2. Yazar: BAHRİ ABAYLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET AKKIZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Tıbbi Biyoloji, Gastroenterology, Clinical Microbiology and Infectious Diseases, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: kronik hepatit-B, kronik hepatit-C, T-helper-1, T-helper-2, sitokinler %C YÜKSEKÖĞRETİM KOKOUD DOX&MMTIASYQN MEBKglt, Chronically hepatitis B, chronically hepatitis C, T-helper-1, T-helper-2 and cytokins. VI
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET Hepatit B virusu, hepatit C virusu, kronik parankimal karaciğer hastalığında, major sorumlu etiyolojik ajanlardır. Bu hastalarda, immünolojik mekanizmalar çok iyi tanımlanmamıştır. Ancak sitokinlerin etkili bir rol oynadığına inanılır. Bu çalışmanın amacı; kronik hepatit B ve C li hastaların serumlarında, T-helper-1 (IL-2, IFN-y) ve T-Helper-2 (IL-4 ve IL-10) gibi immün regülatuar sitokinlerin serum seviyeleri, ALT değerleri, karaciğer doku inflamasyon ve histopatolojik değişiklikler arasındaki ilişkiyi saptamaktır. Çalışmamıza, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı'nda takip edilen, kronik hepatit tanısı almış 63 hasta dahil edildi. Olguların, 44'ü erkek, 21 'i kadın olup, yaş ortalaması 38.4 ± 11.8 idi. Olguların 33'ü kronik hepatit B'li, 30'u kronik hepatit C'li idi. Kronik hepatit tanısı, klinik bulgular, biyokimyasal veriler ve histopatolojik incelemelerle konuldu. Sirozlu hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Kontrol grubu olarak; biyokimyasal değerleri, ultrasonografik bulguları normal olan ve hepatit markerları ile otoantikorları negatif olan 25 kişi alındı. Sitokin değerleri açısından kontrol grubu ile karşılaştırıldığında, hepatit-B'li hastalarda, IL-2, İFN-y, 1L-4,1L-I0'daki değişikliklerin, hepatit-C'li hastalarda ise IL-2, IL-4, ve 1L-I0'daki değişikliklerin istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulundu. Hepatit-B ve hepatit-C'li hastaların sitokin, ALT değerleri ile patolojik bulgular arasında ilişki bulunamadı. Kronik hepatit B ve C fızyopatolojisinde, immünoregulatuar sitokinlerin rol oynadığı sonucuna ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE ROLE OF IMMUNREGULATORY CYTOKINS (T-HELPER-1 AND T-HELPER2) IN PATIENTS WITH CHRONIC HEPATITIS B AND C PATIENTS Hepatitis-B virus and hepatitis-C virus is major responsible etiologic agent for chronic parenchymal liver disease. Immunologic mechanisms of this disease is not established in such patients, but it is believed that cytokins have a role of this pathology. The aim of this study is relationship between the serum levels of immunoregulatory cytokins such as T-helper-1, T-helper-2, ALT, and liver tissue inflammation and histopathologic changing. In this study was performed in patients which had diagnosed as chronically hepatitis in Department of Gastroenterology Faculty of Medicine, University of Çukurova. 33 of whole patients were chronically hepatitis B, and 30 of them were chronically hepatitis C and male to female ratio was 44/21. Mean age was 38.4±11.7. Diagnosis of chronically hepatitis was maintained by clinical findings, biochemical findings and also histopathologic investigastions. The patients which have chirrhosis were excluded from this study. 25 person were chosen as a control group which have normal findings of biochemical levels and no changing on ultrasonographyand also negative markers of hepatitisand autoantibody. When the findings were compared with control group, changing in IL-2, IFN-y, IL- 4, and IL-10 in patients with hepatitis-B and changing in IL-2, IL-4 and 1L-10 in patients with hepatitis C were found statistically significant. There were no correlation between cytokins, ALT levels, and histopathologic findings in patients with hepatitis B and C. In conclusion immunoregulatory cytokins (T-helper-1 and T-helper-2) have a role of the physiopathology of chronically hepatitis-B and C.