Debonding sonrası farklı adeziv rezin uzaklaştırma yöntemlerinin diş mine yüzey topografisine etkilerinin in vitro değerlendirilmesi
In vitro evaluation of the effects of different adhesive remnant removal methods on enamel surface topography after debonding
  1. Tez No: 885616
  2. Yazar: ZAHİDE ZÜLAL AK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SABRİ İLHAN RAMOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ortodontik Debonding, Optik Profilometre, 3B Lazer Tarama, Adhesive Residue Remover, Morelli Frezi, Orthodontic Debonding, Optical Profilometer, 3D Laser Scanning, Adhesive Residue Remover, Morelli Bur
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
AMAÇ : Debonding sonrası mine üzerinde arta kalan adezivlerin, beş farklı frez ile temizlenmesi sonrasında topografide meydana gelen değişikliklerin değerlendirilmesidir. GEREÇ VE YÖNTEM: Ortodontik endikasyonla çekilmiş 45 adet üst premolar diş seçilmiştir. Başlangıç yüzey kayıtlarının (T0) ardından bonding işlemlerini takiben debonding işlemleri ve sonrasında rastgele oluşturulan 5 grupta, Adhesive Residue Remover (ARR) frez, Morelli frezi, düşük ve yüksek devirde yeni jenerasyon beyaz kuşaklı tungsten karbid frez (DHK-YHK) ve Enhance bitim frezi ile adeziv temizliği gerçekleştirilmiştir. Geçen süre kayıt edilmiştir. Optik profilometre, lazer tarama ve her gruptan 4 adet SEM görüntüleri ile nihai yüzey kayıtları (T1) alınmıştır. Grup karşılaştırmalarında Kruskall Wallis testi, takip ölçümlerin karşılaştırılmasında ise Wilcoxon Signed Rank testi kullanılmıştır. BULGULAR: Başlangıç (T0) pürüzlülük ölçümleri anlamlı farklılık göstermemektedir. Enhance grubunun Rz T1 ile Sv T1 ölçümlerinin, YHK grubundan düşük olması anlamlı bulunmuştur (p=0,024; p=0,018). Süre ölçümlerinde, YHK grubunun tüm gruplardan düşük olması anlamlı bulunmuştur (p=0,001; p0,05). SEM görüntülerine göre, YHK grubunun yüzeyden madde kaldırdığı belirgindir. YHK'yı takiben en kötü yüzey topografisi, Morelli grubundadır. Enhance grubu mine yüzey topografisini yumuşatmış ve hafif çiziklere yol açmıştır. ARR grubunda, Enhance grubundan sığ çizilme paterni tespit edilmiştir. DHK grubunda, örneklerin üçünde hafif ve seyrek çiziklerle yüzeyin pürüzsüzlüğünün ağırlıklı olarak korunduğu tespit edilmiştir. SONUÇ: ARR grubunun en az madde kaybına sebep olan yöntem olması ile çalışmadaki en konservatif materyal olduğu belirlenmiştir. Enhance grubunun topografiyi madde kaldırarak yumuşattığı belirlenmiştir. DHK grubu pürüzlülük ölçümlerine göre, topografide anlamlı değişiklik olmamıştır. YHK grubunun en fazla madde kaybı ile mine dokusunda harabiyete sebep olduğu belirlenmiştir. Morelli grubunda, pürüzlülük artışı ve 20 mikron üzeri madde kaybı tespit edilmiştir. Kalitatif bulgularımızı SEM görüntüleri desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: Evaluation of the changes that occur in enamel topography after adhesive remnant removal with five different burs. MATERIALS AND METHODS: 45 upper premolar teeth were selected. After initial surface recording (T0), bonding, debonding and, in 5 randomly created groups, adhesive remnant removal was performed with Adhesive Residue Remover bur, Morelli bur, Enhance finishing bur and new generation tungsten carbide bur at low and high speed. The elapsed time was recorded. Final recordings (T1) were taken with optical profilometer, laser scanning and 4 SEM images from each group. RESULT: Baseline (T0) roughness measurements did not show significant differences. Rz and Sv T1 values of Enhance group were lower than YHK group (p=0,024; p=0.018). Total mean time was significantly lower in YHK than all other groups (p=0.001; p0.05). In SEM images, it was seen that YHK group caused enamel loss. The worst surface topography following was with Morelli. The Enhance group softened the topography. A more shallow scratch pattern was detected in ARR group. In DHK group, the smoothness of the surface was predominantly preserved. CONCLUSION: ARR group is the method that caused the least enamel loss. The Enhance group softened the topography by causing enamel loss. According to roughness values of DHK and ARR group, there were no significant changes in topography. YHK group caused the most tissue loss and damage to the enamel. In Morelli group, roughness increase was detected. SEM images supported our qualitative findings.