ER,CR:YSGG lazer uygulamasının farklı protetik estetik materyallerin adeziv rezin sistemlerle dişe bağlanma dayanımına etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of ER, CR: YSGG laser on the bond strength of adhesive resin systems with different prosthetic aesthetic materials
  1. Tez No: 931392
  2. Yazar: JAVID ISMAYILOV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN AGÜLOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: kübik zirkonya, Cr:YSGG lazer, lityum disilikat, adeziv rezin siman, bağlanma dayanımı, cubic zirconia, Cr:YSGG laser, lithium disilicate, adhesive resin cement, bond strength
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Amaç: Tam seramik sistemler günümüz diş hekimliğinde birçok farklı restorasyon türünde ideal bir alternatif durumundadır (lamina veneer, inlay, onlay, kron ve birden çok ünite anterior restorasyon). Özellikle lityum disilikat nispeten yüksek dayanıklılık, yarı saydamlık, biyouyumluluk ve adeziv bağlanma kabiliyeti gibi gelişmiş özellikleri nedeniyle altın standart konumundadır. Tüm bunlara rağmen dental seramikler kırılgan materyallerdir ve bu noktada zirkonya üstün bir alternatif durumundadır. Geleneksel tetragonal zirkonya (3Y-TZP) son derece güçlü olsa da düşük şeffaflık değerlerine sahiptir. Son zamanlarda, yüksek translusent tamamen stabilize kübik/tetragonal zirkonya tanıtılmıştır (5Y-PSZ). Daha yüksek hacimli ve daha izotropik kübik kristaller sayesinde daha yüksek şeffaflığa ulaşılmış ve aynı zamanda materyalin yüksek dayanımı korunmuştur. Ancak tam seramik restorasyonlar; estetik problemler, periodontal sorunlar veya simantasyon esnasında gelişebilen komplikasyonlar sebebiyle sökülmek durumunda kalınabilir. Söküm işlemleri restorasyonu bir daha kullanılamayacak hale getirmekle beraber diş dokusuna da zarar verebilmektedir. Yakın zamanda bu sorunun çözümü için, lazerlerin kullanımı daha konforlu, güvenli ve konservatif bir restorasyon kaldırma yöntemi olarak tanıtılmıştır. Lazer ile debonding prosedürü ilk olarak ortodontik braketlerin sökümü için tanımlanmıştır. Sonrasında yapılan çalışmalarda farklı tip lazerlerin kullanımı literatürde tanımlanmış ve değerlendirilmiştir. Bu bilgiler ışığında erbium lazerlerin tam seramik sabit dental protezlerin sökümünde ideal bir alternatif olduğu bildirilmiştir. Yöntem: Bu çalışmada, üç farklı seramik materyal üzerinde lazer debonding işleminin etkinliği değerlendirilmiştir. Örnekler, üretici talimatlarına uygun şekilde hazırlanmış, bağlanma dayanımı ve başarısızlık tipleri test edilmiştir. Er,Cr:YSGG lazer kullanılarak debonding işlemi gerçekleştirilmiş ve işlem sonrası yüzeyler taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmada, Er,Cr:YSGG lazer uygulamasının üç farklı seramik materyalin bağlanma dayanımını anlamlı şekilde azalttığı gözlemlendi. Özellikle lityum disilikat ile güçlendirilmiş cam seramiklerde lazer debonding işleminin daha etkili olduğu ve yüzey hasarının minimal seviyede kaldığı tespit edildi. Ayrıca, lazer uygulamasının farklı seramik türlerine göre başarısızlık tiplerini etkilediği belirlendi. Sonuçlar: Er,Cr:YSGG lazerin, farklı seramik materyallerin debonding işlemlerinde etkili ve konservatif bir yöntem olduğu görülmüştür. Lazerin özellikle lityum disilikat cam seramiklerde daha başarılı olduğu ve minimal yüzey hasarı ile klinik uygulamalarda güvenle kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: All-ceramic fixed dental prostheses are an ideal alternative in many different types of restorations in today's dentistry (laminate veneer, inlay, onlay, crown and multiple unit anterior restorations). In particular, lithium disilicate is the gold standard because of its advanced properties such as relatively high strength, translucency, biocompatibility and adhesive binding ability. Despite all dental ceramics are fragile materials and at this point zirconia is a superior alternative. Conventional tetragonal zirconia (3Y-TZP) has high mechanical properties but however extremely low translucency values. Recently, high translucent fully stabilized cubic/tetragonal zirconia has been introduced (5Y-PSZ). Higher translucency is achieved through the higher volume and more isotropic cubic crystals, while at the same time maintaining the high strength of the material. However, full ceramic restorations have to be removed in some cases like aesthetic problems, periodontal problems or complications during cementation. Decementation processes can make the restoration unusable and damage the enamel and dentin layer. Recently, the use of lasers to solve this problem has been introduced as a more comfortable, safe and conservative debonding method. The laser debonding procedure was first described for the removal of orthodontic brackets. The use of different types of lasers in following studies has been described and evaluated in the literature. Considering these informations, erbium lasers have been reported to be an ideal alternative for the removal of full ceramic fixed dental prostheses. Methods: In this study, the effectiveness of laser debonding was evaluated on three different ceramic materials. The samples were prepared in accordance with the manufacturer's instructions, and their bond strength and failure types were tested. The debonding procedure was performed using an Er,Cr:YSGG laser, and the surfaces were analyzed post-procedure with scanning electron microscopy (SEM). Results: The study observed that the application of Er,Cr:YSGG laser significantly reduced the bond strength of three different ceramic materials. Notably, laser debonding was found to be more effective on lithium disilicate-reinforced glass ceramics, with minimal surface damage. Additionally, it was determined that laser application influenced the failure types depending on the type of ceramic material. Conclusion: The Er,Cr:YSGG laser has been found to be an effective and conservative method for debonding different ceramic materials. It was concluded that the laser is particularly more successful on lithium disilicate glass ceramics and can be safely used in clinical applications with minimal surface damage.