Yoğun bakımda sedasyon uygulamasında deksmedetomidin ile deksmedetomidin ve magnezyum kombinasyonunun etkinliklerinin karşılaştırılması; prospektif randomize kontrollü çalışma
Comparison of the effects of dexmedetomidine and dexmedetomide with magnesium combination in intensive care unit sedation application; prospective randomized controlled study
  1. Tez No: 885655
  2. Yazar: FATİH KARAKAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZİM DOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Dekmedetomidin, magnezyum, yoğun bakım ünitesi, sedasyon, Intensive Care Unit, sedation, magnesium, Dexmedetomidin
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Yoğun Bakımda Sedasyon Uygulamasında Deksmedetomidin İle Deksmedetomidin ve Magnezyum Kombinasyonunun Etkinliklerinin Karşılaştırılması; Prospektif Randomize Kontrollü Çalışma Yoğun bakım üniteleri, çoklu travma hastalarından postoperatif bakım gerektiren hastalara kadar çeşitli hasta gruplarını kapsamaktadır. İleri düzey organ destek sistemleriyle öne çıkan yoğun bakım üniteleri, solunum yetmezliğinde mekanik ventilasyon desteği ile hayat kurtarıcı olabilmektedir. Tüm bu tedavi protokollerinin yanında anksiyete ve ajitasyon düzeylerinin minimalize edilmesi ve hastaların bu sürece uyumlarının artırılması için yoğun bakım ünitelerinde tedavi alan hastalara sedasyon uygulanması, tedavi protokollerinin önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Uygulanan bu sedasyon düzeyinin değerlendirilmesinde ise sübjektif ve objektif skalalar ve ölçüm metotları literatürde yerini almıştır. Kullanılan birçok sedatife rağmen halen daha yeni adjuvanların eklenmesi ile yeterli sedasyon düzeyinin sağlanması amacına yönelik çalışmalar devam etmektedir. Bu çalışmanın primer amacı yoğun bakım ünitesindeki dahili ve cerrahi nedenli solunum yetersizliği sonucu mekanik ventilasyon desteği alan hastalarda deksmedetomidin ve deksmedetomidine eklenmiş magnezyum ile sedasyon uygulanmasının subjektif klinik sedasyon ile korelasyonunun değerlendirilmesi ve sekonder amacı ise objektif bir bulgu olarak plazma kortizol düzeylerinin her iki grupta karşılaştırılmasıdır. Çalışmaya dahili ve cerrahi nedenli solunum yetersizliği sonucu mekanik ventilasyon desteği almak zorunda kalan erkek ve kadın toplam 50 hasta dahil edilmiştir. Çalışmaya mekanik ventilasyon uyumunu artıracak ancak derin sedasyon gerektirmeyecek, istenildiğinde hızlıca tekrar uyandırılabilir sedasyon düzeyleri sağlanabilen hastalar tercih edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen hastalarda gruplar arasında yaş açısından anlamlı farklılık izlenmemiştir (p=0,130). Yine gruplar arasında VKİ açısından anlamlı farklılık izlenmemiştir (p=0,387). Hastaların gruplarına göre cinsiyetleri anlamlı farklı değildir (p=0,145). Sedasyon derinliğinin değerlendirilmesinde kullanılan sübjektif sklalardan GKS, RSS, MAAS ve SAS skorları arasında da anlamlı fark izlenmemiştir. Her ne kadar farklı zaman aralıklarında kan basıncı dalgalanmaları görülse de total istatistiksel analizde kan basınçlarında da istatistiksel anlamlı fark izlenmemiştir. Objektif olarak stres düzeyini ve sedasyon düzeyini değerlendireceği düşünülen kortizol seviyelerinde ise çalışmanın sekonder sonucu olarak değerlendirildiğinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmemiştir. Bu bulgulara göre klinikte hedeflenen ve istenen sedasyon düzeylerinin yakalanmasında ve hastaların yoğun bakım mekanik ventilasyon uyumlarının artırılmasında deksmedetomidine eklenen magnezyum yeterli sedasyon sağlasa bile istatistiksel anlamlı fark oluşturmamaktadır.
Özet (Çeviri)
Comparison of the Effects of Dexmedetomidine and Dexmedetomide With Magnesium Combination in Intensive Care Unit Sedation Application; Prospective Randomized Controlled Study Intensive care units cover various patient groups, from trauma patients to patients requiring postoperative care. Intensive care units, which stand out with their advanced organ support systems, can be life-saving with mechanical ventilation support in respiratory failure. In addition to all these treatment protocols, sedation is an essential part of the treatment protocols to minimize anxiety and agitation levels and to increase patients compliance with this process. In the evaluation of this sedation level applied, subjective and objective scales and measurement methods have taken their place in the literature. Despite many sedatives used, studies are still continuing to ensure adequate sedation with the addition of newer adjuvants. The primary aim of this study was to evaluate the correlation of sedation with dexmedetomidine and magnesium added to dexmedetomidine in patients receiving mechanical ventilation support due to internal and surgical respiratory failure in the intensive care unit, and to evaluate the correlation between subjective clinical sedation, and the secondary aim was to compare plasma cortisol levels as an objective finding in both groups. A total of 50 patients, male and female, who had to receive mechanical ventilation support due to internal and surgical respiratory failure were included in the study. Patients who would increase mechanical ventilation compliance but not require deep sedation and who could be awakened quickly when desired, were preferred for the study. There was no significant difference in age between the groups in patients included in the study (p=0.130). Again, no significant difference was observed between the groups in terms of BMI (p=0.387). The genders of the patients were not significantly different according to their groups (p=0.145). No significant difference was observed between GCS, RSS, MAAS and SAS scores, which are subjective scales used in the evaluation of sedation depth. Although blood pressure fluctuations were observed at different time intervals, no statistically significant difference was observed in blood pressures in the total statistical analysis. When evaluated as a secondary result of the study, there was no statistically significant difference in cortisol levels, which are thought to evaluate the level of stress and sedation objectively. According to these findings, although magnesium added to dexmedetomidine provides sufficient sedation, it does not make a statistically significant difference in achieving the targeted and desired sedation levels in the clinic and increasing patients' compliance with intensive care mechanical ventilation.