Primer dismenore tedavisinde deksketoprofen ve Hiyosin-N-butilbromürün analjezik etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the analgesic effects of deksketoprofen and Hyocine-N-butylbromide in the treatment of primary dysmenorhea
  1. Tez No: 885672
  2. Yazar: MUSTAFA NARİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATIF BAYRAMOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Emergency Medicine, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Dismenore, Ağrı, Acil, Deksketoprofen, Hiyosin N-bütilbromür, Dysmenorrhea, Pain, Emergency, Dexketoprofen, Hyoscine N-butylbromide
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Servis Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET Primer Dismenore Tedavisinde Deksketoprofen ve Hiyosin-N-Butilbromürün Analjezik Etkilerinin Karşılaştırılması Amaç: Dismenore, menstrüasyonla ilişkili kronik, siklik pelvik ağrıdır ve bulantı kusma, ishal, baş ağrısı, yorgunluk, sırt ağrısı ve baş dönmesi eşlik edebilir. Bu çalışmada primer dismenore tedavisinde kullanılan intravenöz deksketoprofen ve hiyosin-N-butilbromürün analjezik etkilerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmada hastalar Deksketoprofen tedavisi uygulanacak ve Hiyosin-N-butilbromür tedavisi uygulanacak hastalar diye iki gruba rastgele olacak şekilde ayrıldı. Hastaların VAS skoru sorgulandıktan sonra hastalara tedavi verildi. Tedavi başlangıcından sonraki 15., 30., 45., ve 60. Dakika VAS skorları da yine kayıt altına alındı. Elde edilen bulgular istatistiksel yöntemlerle analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya her grupta 54 olmak üzere toplam 108 hasta dahil edildi. Deksketoprofen grubundaki hastaların geliş VAS skoru 7,48±1,5 iken 60. Dakika VAS skoru 2,3±1,2 idi ve istatisiksel olarak anlamlıydı(p=0.000). Hiyosin-N-butilbromür grubundaki hastaların geliş VAS skoru 7,9±1,3 iken 60. Dakika VAS skoru 2,6±1,3 idi ve istatisiksel olarak anlamlıydı (p=0.000). Deksketoprofen ve Hiyosin-N-butilbromür'ün 0. Dk, ve 60. Dakikadaki VAS skorları arasında ise istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edilmedi (p=0.133, p=0.174). Sonuç: Dismenore sık görülen ağrılı bir jinekolojik problemdir. Acil servislerde dismenore tedavisinde Deksketoprofen veya hiyosin N-bütilbromür kullanılabilir. Acil servislerde Deksketoprofen veya Hiyosin N-bütilbromür'ün analjezi amaçlı birbirine üstünlüğü olmamakla birlikte kullanımı tamamen hekim tercihine bağlı olarak değişebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Comparison of the Analgesic Effects of Deksketoprofen and Hyocine-N-Butylbromide in the Treatment of Primary Dysmenorhea Objective: Dysmenorrhea is chronic, cyclic pelvic pain associated with menstruation and may be accompanied by nausea, vomiting, diarrhea, headache, fatigue, back pain, and dizziness. This study aimed to compare the analgesic effects of intravenous dexketoprofen and hyoscine-N-butylbromide used in the treatment of primary dysmenorrhea. Methods: In the study, patients were randomly divided into two groups: patients to receive Dexketoprofen treatment and patients to receive Hyoscine-N-butylbromide treatment. After the patients' VAS scores were questioned, the treatment were given to the patients. VAS scores at the 15th, 30th, 45th, and 60th minutes after the start of treatment were also recorded. The findings obtained were analyzed using statistical methods. Results: A total of 108 patients, 54 in each group, were included in the study. While the arrival VAS score of the patients in the dexketoprofen group was 7.48±1.5, the 60th minute VAS score was 2.3±1.2 and was statistically significant (p=0.000). While the arrival VAS score of the patients in the hyoscine-N-butylbromide group was 7.9±1.3, the 60th minute VAS score was 2.6±1.3 and was statistically significant (p=0.000). No statistically significant difference was detected between the VAS scores of Dexketoprofen and Hyoscine-N-butylbromide at the 0th minute and the 60th minute (p = 0.133, p = 0.174). Conclusion: Dysmenorrhea is a common painful gynecological problem. Dexketoprofen or hyoscine N-butylbromide can be used in emergency departments to treat dysmenorrhea. Although Dexketoprofen or Hyoscine N-butylbromide have no superiority over each other for analgesia in emergency departments, their use may vary depending on physician preference.