Türkler'in İslamiyeti kabulünde tasavvufun etkisi
The effect of sufism on the acceptance of Islam by the Turks
- Tez No: 885676
- Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN GÖKSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Türkler, İslamiyet, Din Değiştirme, Tasavvuf, Turks, Islam, Conversion, Sufism
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Türklerin İslamiyet'e geçişi yüzyılları bulan bir süreç içerisinde gerçekleşen bir din değiştirme eylemidir. 7. yüzyılın ortalarında İslamiyet'le ilk kez karşılaşan Türkler; mücadele, tanıma, etkilenme gibi süreçler sonunda İslamiyet'i tercih etmişlerdir. İslamiyet'le karşılaştıkları dönemdeki siyasi, dini, ekonomik durumları incelenen Türkler, Emevîler döneminde Müslümanlarla mücadele içindeyken Abbasiler döneminde özellikle Talas Savaşı sonrasında İslam Devletinde hizmet almaya başlayıp nüfuz kazanmışlardır. Abbasilerin vali olarak tayin ettiği Türkler süreç içerisinde ilk Türk-İslam Devletlerini kuracak kuvvete erişmişlerdir. Bu süreçte önce Horasan sonra Orta Asya'da faaliyet gösteren mutasavvıflar etkili bir faktör olarak yer almışlardır. Türklerin düşünce dünyasına hitap edecek şekilde İslam'ı Türklerin gönüllerine yerleştiren mutasavvıflar Türk-İslam Düşüncesini mayalayan şahsiyetler olmuşlardır. Psiko-sosyal faktörler de göz önünde bulundurularak konuların ele alındığı tezde erken dönemlerden itibaren bölgeye gelen mutasavvıflar ve uyguladıkları metotlar incelenerek tasavvufun Türklerin İslamlaşmasındaki etkisi tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The conversion of the Turks to Islam is an act of conversion that took place over a period of centuries. The Turks, who encountered Islam for the first time in the middle of the 7th century; At the end of processes such as struggle, recognition and influence, they preferred Islam. The Turks, whose political, religious and economic conditions at the time of their encounter with Islam were examined, were in a struggle with the Muslims during the Umayyad period, but during the Abbasid period, especially after the Battle of Talas, they started to serve in the Islamic State and gained influence. The Turks, who were appointed as governors by the Abbasids, reached the power to establish the first Turkish-Islamic States in the process. In this process, the Sufis operating in Central Asia after Khorasan took place as an effective factor. The Sufis who placed Islam in the hearts of the Turks in a way that appealed to the world of thought of the Turks were the personalities who fermented the Turkish-Islamic Thought. In the thesis, which deals with the issues by considering the psycho-social factors, the effect of Sufism on the Islamization of the Turks is discussed by examining the Sufis who came to the region from the early periods and the methods they applied.