Topaç oyuncağın seramik yüzeylerde uygulanması
Application of the spining top toy on ceramic surfaces
  1. Tez No: 885680
  2. Yazar: IRMAK COŞKUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. HİKMET SERDAR MUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Oyun, Oyuncak, Topaç, Topaç'ın Tarihçesi, Game, Toy, Topaç, History of Topaç
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Seramik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Oyun, çocukların gelişiminde çevreyi tanıma ve problem çözme gibi etkinliklerde önemli bir alana sahiptir. Çocuk, kendi kendine veya arkadaşları ile her alanda oyun oynamanın ve sosyalleşmenin bir yolunu bulmaktadır. Oynadığı oyunlarla sorumluluk alır, toplumsal kuralları öğrenir. Düşünce, sosyal alan ve ilişkiler bakımından oyun ile birlikte destek . İnsanoğlu, çevresinde gördüğü şeyleri taklit ederek, yaptığı eylemleri hareketlerle birbirine anlatarak farkında olmadan oyunu yaratmış günümüze aktarmıştır. Tarihte bilinen ilk oyuncaklar, mısırlılar'a aittir. Çocukların, milattan önce beşinci yüzyılda tahta atlarla, milattan önce ikinci yüzyılda ise misket ve topaçla oynadıklarını gösteren arkeolojik bulgular bulunmaktadır. Günümüze kadar gelen oyuncak türleri arasından topaç oyuncağı, köşeleri yuvarlak gövdesi aşağı doğru indikçe sivrilmekte olup ucunda dönmesini sağlayan metal parça bulunan oyuncağa denilmektedir. Roma ve eski Çağda bu döneme kadar seramik oyuncaklar hep var olmuştur. Zaman içerisinde görülen topaçlar örnek olarak kabul edebiliriz. Bu araştırmanın birinci bölümünde; Oyuncaklar ve oyun ile ilgili konulara değinilmiştir. İnsanoğlunun yaşam gereksinimlerinden birisi olan oyun ve oyuncaklar; tarihsel olarak genel bir çerçevede ele alınmıştır. İkinci bölümde; Topaç ve tarihi hakkında bilgiler verilerek eski dönem topaç örneklere yer verilmiştir. Araştırmanın son bölümünde ise birinci ve ikinci bölümde yer alan araştırmaların esin kaynağı olan topaç Oyuncağı'nın sanatsal açıdan yeniden değerlendirilerek özgün seramik form ve yüzeylerde yorumlanmasıyla tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Play has an important role in activities such as getting to know the environment in which children live and solving problems. The child finds a way to play and socialize in every field, either by himself or with his friends. He takes responsibility and learns social knowledge through the games he plays. Gains control through thought in terms of emotions and relationships. Human beings have unknowingly created a game and conveyed rot by imitating the things they see around them and combining what they do with actions. The first toys known in history belong to the Egyptians. There are archaeological findings showing that they played with wooden horses in the fifth century BC, and with marbles and tops in the second century BC. Among the toy types that have survived to the present day, the spinning top toy is a toy with rounded corners, a body that tapers as it moves downwards, and a metal piece extending at the end. Toys made of ceramics were made for children from ancient times until the decade. Ceramic toys and spinning tops, examples of which have been found throughout the historical process, are good examples of such toys. In the first part of this research; Topics related to toys and games are mentioned. Games and toys, which are one of the life needs of human beings; has been discussed within a general historical framework. In the second part; Information about the spinning top and its history is given and examples of old tops are included. In the last part of the research, the spinning top toy, which was the source of inspiration for the research in the first and second parts; It was re-evaluated artistically and completed with its interpretation in original ceramic forms and surfaces.