Modüler ahşap oyunevi tasarımı ve geliştirilmesi
Modular wooden playhouse design and development
- Tez No: 863963
- Danışmanlar: PROF. DR. ZİYNET ÖNDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial Design
- Anahtar Kelimeler: Ahşap, Modüler Çocuk Oyunevi, Oyuncak Sektörü, Modüler Ahşap Oyuncaklar, Wood, Modular Kids Playhouse, Toy Industry, Modular Wooden Playhouse, Modular Wooden Toys
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Endüstriyel Tasarım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Disiplinlerarası Endüstriyel Tasarım Kültürü ve Uygulamaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Çocuklar için oyun ve oyuncak kavramı, tarihsel bir perspektiften baktığımızda geçmişten günümüze kadar olan süreçte büyük bir öneme sahip olmuştur. İnsanlık tarihi kadar eski olan bu kavram, çocukların ruhsal, zihinsel ve bedensel gelişimlerine katkılar sağlamaktadır. Oyun, çocukların sosyal beceriler kazanmalarına, problem çözme yeteneklerini geliştirmelerine ve hayal güçlerini kullanmalarına olanak tanımaktadır. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, oyuncak sektöründe de büyük bir dönüşüm yaşanmıştır. Günümüzde birçok farklı malzemeden oyuncak üretimi yapılmaktadır. Ancak bu malzemelerin sağlık açısından güvenilirliği sıkça tartışılmaktadır. Plastik, kauçuk gibi sentetik malzemelerin potansiyel sağlık riskleri, ebeveynleri doğal malzemelere yönlendirmiştir. Ebeveynlerin artan bilinç düzeyi, oyuncak seçimlerinde doğal olan ahşap oyuncaklara yönlendirmelerine neden olmuştur. Ahşap, doğada çözünebilen, yeniden kullanılabilir ve geri dönüştürülebilir bir malzeme olduğu için çevre dostu bir alternatif haline gelmiştir. Aynı zamanda ahşap oyuncaklar, çocukların dokunsal duyularını geliştiren bir yapıya da sahiptir. Oyuncak tasarımında, sadece çocukların ihtiyaçlarına yönelik tasarım yapmak yeterli değildir. Ebeveynlerin beklenti ve ihtiyaçları da dikkate alınmalıdır. Bu makalede, oyun ve oyuncağın tarihsel tanımından başlayarak, oyunun ve oyuncağın tanımı, oyuncakların çocuk gelişimine etkileri ve modüler ahşap oyuncakların derinlemesine incelenmesi ele alınacaktır. Bir tasarım önerisi olarak hem çocukları hem de ebeveynlerini düşünerek tasarlanmış olan 'Modüler Ahşap Çocuk Oyunevi' tasarımı sunulacaktır. Modülerlik kavramı, çocuklara sınırsız bir yaratıcılık alanı sunmaktadır. Tez kapsamında, modüler tasarım ilkeleri, ahşap malzemenin avantajları, güvenilir montaj yöntemleri ve çocukların ihtiyaçları göz önünde bulundurularak bir oyunevi prototipi tasarlanmış ve geliştirilmiştir. Çalışmanın temel bulguları, modüler tasarımın esnekliği sayesinde çocukların farklı oyun senaryolarını deneyimleyebilecekleri ve ahşap malzemenin dayanıklılığıyla uzun ömürlü bir oyuncak sunulabileceği yönündedir. Ayrıca, güvenilir ve sürdürülebilir montaj yöntemleri belirlenmiş ve bu yöntemlerin oyunevi tasarımında nasıl kullanılabileceği üzerine öneriler sunulmuştur.“Modüler Ahşap Oyunevi Tasarımı ve Geliştirilmesi”başlıklı bu makalenin, ahşap oyuncak olan oyunevi tasarımında nasıl yenilikler yapılabileceğine dair farklı bir bakış açısı sunması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of play and toys for children, when viewed from a historical perspective, has been of significant importance throughout the course of human history. As old as humanity itself, this concept contributes to children's emotional, mental, and physical development. Play allows children to acquire social skills, enhance problem-solving abilities, and utilize their imagination. With the advancement of technology, the toy industry has undergone a significant transformation. Today, toys are produced from a variety of materials. However, the safety of these materials, particularly in recent years, has been a frequent topic of discussion among parents. Potential health risks associated with synthetic materials like plastic and rubber have led parents to gravitate towards natural materials. The increasing awareness of parents has steered their choices towards wooden toys, which are natural. Wood, being biodegradable, reusable, and recyclable, has become an eco-friendly alternative. Moreover, wooden toys have a structure that enhances children's tactile senses. In toy design, addressing solely the needs of children is not sufficient. Parents' expectations and needs should also be considered. This article will delve into a comprehensive examination of modular wooden toys, starting from the historical definition of play and toys, exploring the definition of play and toys, their impact on child development, and a thorough investigation of modular wooden toys. As a design proposal, the 'Modular Wooden Child Playhouse' is designed with both children and parents in mind. The concept of modularity offers an unlimited scope of creativity for children. Within the scope of this thesis lies the conception and refinement of a modular playhouse prototype, informed by modular design principles, the advantages of wooden materials, reliable assembly methods, and the specific needs of children. Key empirical findings highlight the adaptability facilitated by modular design, allowing children to explore various play scenarios, complemented by the enduring durability of wood. Furthermore, reliable and sustainable assembly techniques have been identified, along with recommendations for their integration into playhouse design practices. This article titled 'Modular Wooden Playhouse Design and Development' aims to provide a novel perspective on how innovations can be made in the design of wooden toys.