1938-1956 yılları arası Sovyetler'de uygulanan kimlik politikaları: Ahıska Türkleri örneği
Identity policies implemented in the Soviet union between 1938 and 1956: the example of Meskhetian Turks
- Tez No: 885802
- Danışmanlar: PROF. DR. DERDA KÜÇÜKALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Kimlik Politikası, Sovyetler Birliği, Ahıskalı Türkleri, Sürgün, Asimilasyon, Kültürel Farklılıklar, Identity Politics, Soviet Union, Meskhetian Turks, Exile, Assimilation, Cultural Differences
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Çalışmada SSCB döneminde uygulanan kimlik politikalar incelenmektedir. Toplumların uygulanan politikalardan nasıl etkilendiği Ahıska Türkleri örneği ile değerlendirilmiştir. Sovyetler Birliği, farklı milliyet adı altında Hristiyanlar ve Müslümanların ortak yaşam alanı olmuştur. Kimlik farklılıkları toplum içi ilişkilerin şekillenmesinde önemli olduğu kadar iktidarın bu azınlıklara karşı genel tavrını da belirlemiştir. Bu çalışmada Sovyetler Birliğinin kimlik anlayışını tartışılarak, genel anlamda sergilediği resmi ve siyası tavır incelenmektedir. Ahıska Türklerine uygulanan sürgün politikasının onları nasıl etkilediği çalışmanın ana temasını oluşturmaktadır. Gürcü kökenli olan Josef Stalin'in 1944 Sürgün Kararı ve Nikita Kruşçev döneminde sürgün edilmiş halklar için çıkartılan 1956 Af Kararı, Ahıska Türkeri'nin asimilasyona uğramalarına ve farklı ülkelerde mesken salmalarına sebep olmuştur. Stalin'in bu denli baskıcı tavrı üstün Sovyet ulusunu yaratma isteğinden kaynaklanmıştır.
Özet (Çeviri)
The study examines the policies implemented during the USSR period. How societies were affected by the implemented policies was evaluated with the example of Meskhetian Turks. The Soviet Union became the common living space of Christians and Muslims under the name of different nationalities. While identity differences are important in shaping intra-social relations, they also determine the general attitude of the government towards these minorities. In addition, the identity concept of the Soviet Union is discussed and its general official and political attitude is examined. The main theme of the study is how the exile policy applied to Meskhetian Turks affected them. The 1944 Exile decision of Stalin, who was of Georgian origin, and the 1956 Amnesty Decision issued for the exiled peoples during the Khrushchev period caused the Meskhetian Turks to undergo assimilation and settle in different countries. Stalin's oppressive attitude stemmed from his desire to create a superior Soviet nation.