Representation of pregnant women in turkish tv series
Türk TV dizilerinde hamile kadınların temsili
- Tez No: 885821
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM AKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Sociology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Kadınlar, Hamilelik, TV Dizileri, Ekme Kuramı, Mitler, Women, Pregnancy, TV Series, Cultivation Theory, Myths
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu çalışma, Türk televizyon dizilerinde hamile kadın temsillerinin nasıl şekillendiğini ve bu temsillerin toplumsal cinsiyet rolleri ve annelik mitleriyle nasıl ilişkilendirildiğini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda, Asla Vazgeçmem (Turgut, 2015-2016) dizisi örnek olay olarak seçilmiş ve içerik analizi yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Çalışma, medyanın toplumsal cinsiyet kimliği üzerindeki etkisini George Gerbner'in ekme kuramı ve Roland Barthes'ın mit kavramı çerçevesinde değerlendirmektedir. Çalışmanın temel argümanı, Türk televizyon dizilerinde hamile kadınların çoğunlukla klişeleşmiş ve olumsuz biçimde temsil edildiği ve bu temsillerin toplumsal cinsiyet rollerini pekiştirerek kadınlar üzerinde baskı yarattığıdır. Dizilerde hamile kadınlar genellikle kırılgan, duygusal, erkeklere bağımlı ve annelik rolü dışında bir kimliğe sahip olmayan karakterler olarak sunulmaktadır. Bu temsiller, kadınların değerinin doğurganlıklarıyla ölçüldüğü, anneliğin kadınlığın tek ve en önemli görevi olduğu gibi mitlerin oluşmasına ve pekişmesine katkıda bulunmaktadır. Çalışmada, Asla Vazgeçmem (Turgut, 2015-2016) dizisindeki Nazan, Elmas ve İclal karakterleri üzerinden, hamile kadın temsilleriyle ilişkili mitler analiz edilmiştir. Bu karakterlerin eleştirel analizi üzerinden, dizide; kadının değerinin hamilelikle ölçülmesi, çocuğun anne tarafından manipülasyon aracı olarak kullanılması, hamileliğin hırs ve takıntı haline gelmesi ve kadınlar arası güç mücadelesinde silah olarak kullanılması gibi mitlerin yeniden üretildiği tespit edilmiştir. Televizyon dizileri, geniş kitlelere ulaşabilme özelliğiyle toplumsal algıları şekillendirmekte ve mevcut mitleri yeniden üretmektedir. Bu nedenle, medyanın toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda daha duyarlı olması ve kadınları güçlendiren, çeşitli rollerde sunan temsillere yer vermesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze how representations of pregnant women are shaped in Turkish television series and how these representations are associated with gender roles and motherhood myths. For this purpose, the TV series Asla Vazgeçmem (Turgut, 2015-2016) was selected as the case to be analyzed using the content analysis method. The study evaluates the impact of media on gender identity within the framework of George Gerbner's cultivation theory and Roland Barthes' concept of myth. The main argument of the study is that pregnant women are often represented in stereotypical and negative ways in Turkish television series and that these representations reinforce gender roles and create pressure on women. Pregnant women in TV series are often presented as fragile, emotional, dependent on men and as characters who do not have an identity outside the role of motherhood. These representations contribute to the formation and reinforcement of gender myths, such as that the value of women is measured by their fertility and motherhood, which is assumed to be the only and most important duty of womanhood. In this study, the myths associated with the representations of pregnant women were analyzed through the characters Nazan, Elmas, and Iclal in the TV series Asla Vazgeçmem (Turgut, 2015-2016). Through the critical analysis of these characters, it was determined that the myths of measuring the value of a woman by pregnancy, using the child as a tool of manipulation by the mother, pregnancy becoming an ambition and obsession, and pregnancy being used as a weapon in the power struggle among women were reproduced in the series. Television series shape social perceptions and reproduce existing myths with their ability to reach large audiences. Therefore, the media should be more sensitive to gender equality and include representations that empower women and present them in diverse roles.