Annelerin çocuklarına yönelik kapsayıcı işlev özelliklerinin okul öncesi dönemdeki çocukların duygu düzenleme becerilerine olan etkisinin incelenmesi
The investigation of the impact of mothers'containing function characteristics on the emotion regulation skills of preschool children
- Tez No: 885820
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT İSKENDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Emotion regulation, Emotion regulation skills, Conatining function, Preschool period
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, okul öncesi dönemdeki çocukların duygu düzenleme becerileri ile annelerin kapsayıcı işlev özellikleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırma örneklemi, Kocaeli ili İzmit ilçesinde bulunan, Millî Eğitim Bakanlığı bünyesindeki özel ve devlet anaokullarında okul öncesi eğitimine devam eden 3-6 yaş aralığındaki 340 çocuğun annesinden oluşmaktadır. Bu çalışma, nicel araştırma yöntemlerinden olan ilişkisel tarama modeli ile yürütülmüştür. Araştırmada veri toplama aracı olarak; Zabcı, Erol ve Şimşek tarafından (2018) geliştirilen“Ebeveyn Çocuk Kapsayıcı İşlev Ölçeği”, Shields ve Cicchetti tarafından (1997) geliştirilen ve Türkçe'ye uyarlama çalışması Batum ve Yağmurlu (2007) tarafından yürütülen“Duygu Düzenleme Ölçeği”ve“Demografik Bilgi Formu”kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; okul öncesi dönemdeki çocukların duygu düzenleme becerilerinin yaşa, cinsiyete, annenin eğitim durumuna, annenin çalışma durumuna, kardeş sayısına, ebeveynlerin birlikte/boşanmış olma durumuna, okul öncesi eğitim alma süresine, doğum sırasına göre farklılaşmadığı ortaya konmuştur. Okul öncesi dönemdeki çocukların duygu düzenleme becerileri ile annelerin kapsayıcı işlev özellikleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. Welch ANOVA sonuçlarına göre sosyoekonomik duruma açısından Değişkenlik/Olumsuzluk alt boyutunda sınıra yakın düzeyde gruplar arası anlamlı fark bulunmuştur. Okul öncesi dönemdeki çocukların duygu düzenleme becerileri ile annelerin kapsayıcı işlev özellikleri arasındaki ilişkinin incelenmesi için Pearson Korelasyon analizi uygulanmıştır. Duygu düzenlemenin genel boyutu ile annelerin kapsayıcı işlevi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. Duygu düzenleme ölçeğinin genel boyutu ile kapsayıcı işlev ölçeğinin“kapsanamayan ilişki”alt boyutu arasında anlamlı bir fark vardır. Duygu düzenleme ölçeğinin değişkenlik/olumsuzluk alt boyutu ile kapsayıcı işlev ölçeğinin“eş ile ilişkiler”alt boyutu arasında düşük düzeyde ilişki vardır. Anahtar Kelimler: Duygu düzenleme, Duygu düzenleme becerileri, Kapsayıcı işlev, Okul öncesi dönem
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine the relationship between emotion regulation skills of preschool children and mothers' containing function characteristics. The research sample consists of the mothers of 340 children aged 3-6 who are attending preschool education in private and public kindergartens under the Ministry of National Education in İzmit district of Kocaeli province. This study was conducted using the relational survey model, one of the quantitative research methods. This study was conducted with the relational survey model, which is one of the quantitative research methods. 'Parent Child Containing Function Scale' developed by Zabcı, Erol, and Şimşek (2018), 'Emotion Regulation Checklist developed by Shields and Cicchetti (1997) and adapted into Turkish by Batum and Yağmurlu (2007), and 'Demographic Information Form' were used as data collection tools in the study. As a result of the study, it was revealed that emotion regulation skills of preschool children did not differ according to age, gender, mother's education level, mother's employment status, number of siblings, parents' being together/divorced, duration of receiving preschool education, birth order. According to Welch ANOVA results, a significant difference was found between the groups at a level close to the limit in terms of socioeconomic status in the Lability/Negativity sub-dimension. Pearson correlation analysis was applied to examine the relationship between emotion regulation skills of preschool children and mothers' containing function characteristics. No statistically significant difference was found between the general dimension of emotion regulation and mothers' containing function. There is a significant difference between the general dimension of the emotion regulation scale and the 'uncovered relationship' sub-dimension of the aontaining functioning scale. There is a low level relationship between the lability/negativity sub-dimension of the emotion regulation scale and the 'relationship with spouse' sub-dimension of the containing functioning scale.