CAS ve FIFA kararları ışığında profesyonel futbolcu sözleşmesinin haklı nedenle feshi
Termination of the player contracts with just causein the light of CAS and FİFA jurisprandence
- Tez No: 885842
- Danışmanlar: PROF. DR. MESUT HAKKI CAŞIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Spor, Law, Sports
- Anahtar Kelimeler: CAS, FIFA, RSTP, Profesyonel Futbolcu Sözleşmesi, Profesyonel Futbolcu Sözleşmesinin Haklı Nedenle Feshi, Profesyonel Futbolcu Sözleşmesinin Haklı Nedenle Feshinin Sonuçları, CAS, FIFA, RSTP, Player Contracts, Termination of Player Contracts with Just Cause, Consequences of Termination of Player Contracts with Just Cause
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
CAS VE FIFA KARARLARI IŞIĞINDA PROFESYONEL FUTBOLCU SÖZLEŞMESİNİN HAKLI NEDENLE FESHİ Dünyada endüstrisi en fazla gelişmiş sporlardan biri de futboldur. Futbol hukukunda en önemli ilişkilerden biri ise çalışmamızın da konusunu oluşturan profesyonel futbolcu sözleşmeleridir. Uluslararası nitelikli profesyonel futbolcu sözleşmesine ilişkin uyuşmazlıklar CAS ve FIFA tarafından çözümlenmektedir. FIFA futbolun yönetimiyle ilgili dünya üzerindeki en üst kurumdur. FIFA'nın yargı organı olan DRC (Dispute Resolution Chamber), kulüp ile futbolcu arasındaki uyuşmazlıkların çözülmesi konusunda yetkili kuruldur. Çalışmamız konusunda değerlendirildiğinde CAS ise DRC kararlarına karşı itiraz mercii olan spor konusunda uzman bağımsız ve tarafsız bir mahkeme niteliğini taşımaktadır. Futbol hukukunun temelini oluşturan profesyonel futbolcu sözleşmesinin tarafları kulüp ile futbolcudur. Kulüpleri başarıya taşıyan ve her sezon doğru kadroyu oluşturabilmek için ayrılan büyük bütçelerin sebebi futbolculardır. Futbolcu sözleşmesinin taraflarının yükümlülüklerini belirlemek çok önemlidir. Tarafların yükümlülüklerinin ihlali halinde FIFA talimatı olan RSTP (Regulation on the Status and Transfer of Players), DRC ve CAS kararları konuya ışık tutmaktadır. Yükümlülüklerin ihlali sonucu yapılan haklı nedenle fesih sebeplerinin tümü RSTP'den anlaşılamamaktadır. Haklı nedenle fesih sebepleri ve bunun sonuçları konusundaki boşluğu CAS ve FIFA kararları doldurmaktadır. Çalışmamızın amacı; CAS ve FIFA'nın kuruluşu, yapısı ve yargı usullerine ilişkin kuralları, profesyonel futbolcu sözleşmesine ilişkin esaslar değerlendirilerek, sözleşmesinin haklı nedenle fesih halleri ve sonuçları hakkında CAS ve FIFA kararları ışığında çıkarımlarda bulunmaktan ibarettir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TERMINATION OF THE PLAYER CONTRACTS WITH JUST CAUSE IN THE LIGHT OF CAS AND FIFA JURISPRANDENCE Of all the sports globally, football is one of the most advanced industries. Among the most significant relationships in football law are professional football player contracts, which is the subject of our study. Disputes related to international player contracts are resolved by CAS and FIFA. FIFA is the highest authority in the world concerning the governance of football. The Dispute Resolution Chamber (DRC), which is FIFA's judicial body, is the competent authority for resolving disputes between clubs and players. When evaluated in the context of our study, CAS serves as an independent and impartial court specializing in sports, acting as the appellate body for DRC decisions. The parties to a player contracts, which forms the basis of football law, are the club and the player. Players are the reason for the large budgets allocated each season to create the right team and lead clubs to success. It is crucial to determine the obligations of the parties involved in the football player contract. In the event of a breach of these obligations, the FIFA regulation RSTP (Regulation on the Status and Transfer of Players), DRC decisions, and CAS rulings provide guidance on the matter. The justified termination reasons resulting from the breach of obligations cannot be fully understood from the RSTP alone. CAS and FIFA decisions fill the gaps regarding the reasons and consequences of terminations with just cause. The purpose of our study is to make inferences about the establishment, structure, and judicial procedures of CAS and FIFA, the principles related to professional football player contracts, and the termination with just cause conditions and consequences of these contracts in light of CAS and FIFA decisions.