Oyunlaştırılmış emzirme danışmanlığı programının emzirme öz yeterliliği, başarısı ve meme sorunlarına etkisi: randomize kontrollü bir çalışma
The effect of a gamified breastfeeding counseling program on breastfeeding self-efficacy, success and breast problems: a randomized controlled study
- Tez No: 886017
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEHRA GÖLBAŞI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Emzirme danışmanlığı, Emzirme öz yeterliliği, Emzirme başarısı, Hemşirelik, Meme sorunları, Oyunlaştırma, Breastfeeding counseling, Breastfeeding self-efficacy, Breastfeeding success, Nursing, Breast problems, Gamification
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: LOKMAN HEKİM ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışma oyunlaştırılmış emzirme danışmanlığının emzirme öz yeterliliği, emzirme başarısı ve meme sorunlarına etkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Randomize kontrollü paralel gruplu ön test-son test deneysel desen kullanılmış olup, araştırmanın çalışma grubunu güç analizi yapılarak deney grubuna 30, kontrol grubuna 30 kişi olmak üzere toplam 60 kişi oluşturmuştur. Çalışmaya alınan 32-34 gestasyon haftasındaki primipar kadınlar blok randomizasyon yöntemiyle gruplara atanmıştır. Deney grubundaki kadınlara 35. gebelik haftasından başlayarak postpartum 2. haftaya kadar oyunlaştırılmış emzirme danışmanlığı programı uygulanmıştır. Kontrol grubundaki kadınlar kurum tarafından tüm gebelere sağlanan doğum öncesi bakımı almışlardır. Araştırma verileri, ön değerlendirme formu, Emzirme Öz Yeterlilik Ölçeği (Antenatal formu), Gebe Kadınların Bireysel ve Obstetrik Özelliklerini Değerlendirme Formu, Doğum Sonu Bilgi Formu, IBFAT Emzirme Değerlendirme Ölçeği, LATCH Emzirme Tanılama Ölçeği, Emzirme Öz Yeterliliği Ölçeği (Postpartum Formu), Emzirme ve Meme Sorunlarını Değerlendirme Formu kullanılarak toplanmıştır. Deney ve kontrol grupları arasında oyunlaştırılmış emzirme danışmanlığı programı sonrası emzirme öz yeterlilik puanları anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Deney grubundaki kadınların IBFAT emzirme değerlendirme puanları kontrol grubundaki kadınların puanlarına göre anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Gebelerin LATCH emzirme tanılama ölçeği puanları kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Emzirme ve meme sorunlarına bakıldığında doğum sonrası 2. ve 8. hafta arasındaki değerlendirmede deney grubundaki kadınlar ile kontrol grubundaki kadınların meme dolgunluğu yaşama durumları arasında anlamlı bir fark olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak, oyunlaştırılmış emzirme danışmanlığının emzirme öz yeterliliğini ve başarısını arttırdığı, meme sorunlarını da azaltmada etkili olduğu belirlenmiştir. Oyunlaştırılmış emzirme danışmanlığının farklı gruplarda uygulanması ve hemşirelik bakımına entegrasyonu önerilir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate the effect of gamified breastfeeding counseling on breastfeeding self-efficacy, breastfeeding success and breast problems. A randomized controlled parallel-group pretest-posttest experimental design was used, and the study group consisted of a total of 60 people, 30 in the experimental group and 30 in the control group, after power analysis. Primiparous women at 32-34 weeks of gestation were assigned to the groups by block randomization method. Women in the experimental group received a gamified breastfeeding counseling program starting from the 35th gestational week until the 2nd postpartum week. Women in the control group received prenatal care provided to all pregnant women by the institution. The data were collected using the pre-assessment form, Breastfeeding Self-Efficacy Scale (Antenatal Form), Form for Assessment of Individual and Obstetric Characteristics of Pregnant Women, Postpartum Information Form, IBFAT Breastfeeding Assessment Scale, LATCH Breastfeeding Assessment Tool, Breastfeeding Self-Efficacy Scale (Postpartum Form), and Breastfeeding and Breast Problems Assessment Form. Breastfeeding self-efficacy scores were significantly higher between the experimental and control groups after the gamified breastfeeding counseling program. IBFAT breastfeeding assessment scores of women in the experimental group were significantly higher than the scores of women in the control group. LATCH breastfeeding assessment scale scores of pregnant women were significantly higher than those of the control group. When breastfeeding and breast problems were examined, it was found that there was a significant difference between the women in the experimental group and the women in the control group in terms of breast fullness between the 2nd and 8th week after delivery. In conclusion, it was determined that gamified breastfeeding counseling increased breastfeeding self-efficacy and success and was effective in reducing breast problems. It is recommended that gamified breastfeeding counseling be applied in different groups and integrated into nursing care.