Malatya mutfak kültürü, malatya mutfağının algılanan imajı ve malatya mutfak farkındalığının belirlenmesi
  1. Tez No: 886016
  2. Yazar: TOLGA ALPORTAKLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMAL İNCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Malatya Mutfağı, Malatya Mutfağının İmajı, Yiyeceklerin Özgünlüğü, Pişirme Sıklığı, Malatya Cuisine, Image of Malatya Cuisine, Originality of Food, Cooking Frequency
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, Malatya halkı arasında gastronomik değerler açısından Malatya Mutfağına yönelik algının, farkındalığın ve yöresel yiyeceklerin, pişirilme sıklığı ve popülerliğinin belirlenmesidir. Bu amaç doğrultusunda ilgili literatür incelenerek bir model oluşturulmuş ve araştırma soruları geliştirilmiştir. Araştırmanın evrenini Malatya'nın yerel halkı oluşturmaktadır. Katılımcılar için kolayda örnekleme yöntemi tercih edilmiştir. Verilerin toplanmasında Malatya şehrinde yaşayan 425 kişiye anket yapılmıştır. Elde edilen verilerin soncu ışığında, Malatya halkının genel olarak Malatya mutfağının imajının, olumlu olduğu görülmektedir. Malatya halkı, 28 yemeği Malatya mutfağına özgün olarak değerlendirmekte olup, 1 yemeği ise özgün olarak görmemektedir. 6 yemeğin özgünlüğü konusunda ise fikirleri bulunmamaktadır. Kadın katılımcılara göre 9 yemek yılda 1 kere, pişirilmekte olup, erkek katılımcılara göre 4 yemek ayda bir kere, 1 yemek ayda iki kere ve bir yemeğinden ayda 4 kereden fazla pişirildiği sonucuna varılmaktadır. Geri kalan yemeklerde ise cinsiyete göre pişirilme sıklığında farklılık görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to determine the perception and awareness of Malatya Cuisine and the popularity of local foods in terms of gastronomic values among the people of Malatya. For this purpose, a model was created by examining the relevant literature and research questions were developed. The population of the research consists of the local people of Malatya. Convenience sampling method was preferred for the participants. To collect the data, a survey was conducted on 425 people living in the city of Malatya. In the light of the results of the data obtained, it is seen that the general image of Malatya cuisine among Malatya people is positive. Malatya people consider 28 dishes to be unique to Malatya cuisine, and 1 dish is not considered unique. They have no idea about the originality of 6 dishes. According to female participants, 9 dishes are cooked once a year, while according to male participants, 4 dishes are cooked once a month, 1 dish is cooked twice a month, and one dish is cooked more than 4 times a month. For the remaining dishes, there was no difference in cooking frequency according to gender.