Kentsel dönüşüm alanlarında taşınmaz değerleme yöntemlerinin irdelenmesi
Examination of real estate valuation methods in urban transformation areas
  1. Tez No: 886047
  2. Yazar: SELEN KAŞLIKÖSE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OKTAY AKSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel dönüşüm, yaşam alanı, değerleme örnekleri, Urban transformation, habitat, valuation examples
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geomatik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kentsel Dönüşüm Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Üsküdar ve Esenler İstanbul'un önemli ilçelerinden biri olarak, kentsel dönüşümün önemli bir örneğini sunmaktadır. Bu özel çalışma, Üsküdar ve Esenler'deki kentsel dönüşüm sürecinin bir parçası olarak bina bazlı ve kitlesel değerleme yöntemlerini incelemekte ve gayrimenkul değerleme sürecini ele almaktadır. Kentsel dönüşüm, ekonomik ömrünü tamamlamış ve riskli binaların yenilenmesini, şehirlerin daha güvenli ve sürdürülebilir hale getirilmesini amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda, Üsküdar ilçesinde birçok bina ve alan kentsel dönüşüm projeleri için adaydır. Ancak, bu projelerin başarılı bir şekilde yürütülebilmesi için gayrimenkul değerlerinin doğru bir şekilde belirlenmesi gerekmektedir. Üsküdar'daki kentsel dönüşüm projeleri için bina bazlı değerleme süreci, uzman değerleme firmaları tarafından yürütülmektedir. Bu çalışma yöntemi, hak sahiplerinin adil bir hakediş almasını sağlar ve kentsel dönüşüm projelerinin başarılı bir şekilde tamamlanmasına katkıda bulunur. Türkiye'de riskli bölgeler afet sonrasında gerekli uygulamalara ilişkin birden fazla kanun yer almaktadır. Fakat afet bakımından risk taşıyan alanlara yönelik 2012 senesinde düzenlenmiş“6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun”yaygın olarak kullanılmaktadır. Sonuç olarak, Üsküdar ve Esenler'deki kentsel dönüşüm projelerinde bina bazlı ve kitlesel değerleme özellikle hak sahipleri açısından adil ve doğru bir katılım ve dağıtım sürecinin temelini oluşturur. Bu süreç, kentsel dönüşümün tüm paydaşları için daha iyi bir yaşam kalitesi ve güvenli bir çevre oluşturmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Üsküdar and Esenler, as one of the important districts of Istanbul, offer an important example of urban transformation. This special study examines building-based and mass valuation methods as part of the urban transformation process in Üsküdar and Esenler and discusses the real estate valuation process.Urban transformation aims to renew end-of-life and risky buildings and make cities safer and more sustainable. For this purpose, many buildings and areas in Üsküdar district are candidates for urban transformation projects. However, in order for these projects to be carried out successfully, real estate values must be determined accurately.The building-based valuation process for urban transformation projects in Üsküdar is carried out by expert valuation companies. This working method ensures that rights holders receive fair progress payments and contributes to the successful completion of urban transformation projects.In Turkey, there are multiple laws regarding the necessary practices in risky areas after disasters. However, the“Law No. 6306 on the Transformation of Areas Under Disaster Risk”, issued in 2012 for areas at risk of disaster, is widely used.As a result, building-based and mass valuation in urban transformation projects in Üsküdar and Esenler forms the basis of a fair and accurate participation and distribution process, especially for rights holders. This process aims to create a better quality of life and a safe environment for all stakeholders of urban transformation.