Alışveriş merkezlerindeki halkla ilişkiler ve tanıtım uygulamalarının değerlendirilmesi: Gaziantep ili örneği
Evaluation of public relations and promotional practices in shopping malls: The case of Gaziantep province
  1. Tez No: 886108
  2. Yazar: DİLARA KENANOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ AKBULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Halkla İlişkiler, Halkla İlişkiler Uygulamaları, Tanıtım, Alışveriş Merkezleri, Gaziantep ili, Public Relations, Public Relations Practices, Promotion, Shopping Malls, Gaziantep Province
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
Bu yüksek lisans tezi, alışveriş merkezlerindeki halkla ilişkiler ve tanıtım stratejilerini incelemekte olup, özellikle Gaziantep ili üzerinde durmaktadır. Alışveriş merkezleri, geleneksel perakende alanlarının ötesine geçerek, toplumsal etkileşim ve kültürel katılımın çok yönlü merkezleri haline gelmişlerdir. Bu ortamlardaki halkla ilişkiler ve tanıtım dinamiklerini anlamak, akademik araştırma ve pazarlama ile iletişim alanlarında pratik uygulamalar için hayati öneme sahiptir. Bu çalışmanın araştırma kısmında nitel yöntemlerden olan yarı yapılandırılmış görüşme tekniği uygulanmıştır. Araştırma, mevcut halkla ilişkiler ve tanıtım stratejilerinin etkinliğini değerlendirmeyi, alışveriş merkezi yönetimince karşılaşılan zorlukları belirlemeyi ve tüketici katılımını artırma ve marka görünürlüğünü güçlendirme konusunda öneriler sunmayı amaçlamaktadır. Ön bulgular, Gaziantep'in alışveriş merkezlerinin halkla ilişkiler ve tanıtım uygulamalarının kısıtlı olduğunu göstermektedir; ancak belirli tüketici segmentlerine yönelik hedefleme ve toplumla etkileşimi güçlendirme konusunda geliştirilecek alanlar bulunmaktadır. Ayrıca, çalışma, çağdaş halkla ilişkiler ve tanıtım çabalarının alışveriş merkezlerinde dijital platformlar ve sosyal medya aracılığıyla önemini vurgulamaktadır. Sonuç olarak, bu araştırma, alışveriş merkezi ortamlarındaki halkla ilişkiler ve tanıtımın karmaşıklıklarına dair içgörüler sunarak, mevcut bilgi birikimine katkıda bulunmaktadır. Ayrıca, alışveriş merkezi yönetimi ve paydaşlarına, stratejilerini geliştirmelerine yönelik pratik öneriler sunarak, sonuçta tüketiciler ve toplumlarla daha güçlü bağlar kurulmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This master's thesis examines public relations and promotional strategies in shopping malls, with a specific focus on Gaziantep province. Shopping malls have evolved beyond traditional retail spaces to become multifaceted centers of social interaction and cultural participation. Understanding the dynamics of public relations and promotion in these settings is vital for both academic research and practical applications in marketing and communication fields. The research part of this study employs a qualitative method, specifically using semi-structured interviews. The study aims to evaluate the effectiveness of current public relations and promotional strategies, identify the challenges faced by shopping mall management, and offer recommendations for enhancing consumer engagement and strengthening brand visibility. Preliminary findings suggest that public relations and promotional practices in Gaziantep's shopping malls are limited; however, there are opportunities for improvement in targeting specific consumer segments and enhancing community engagement. Additionally, the study highlights the importance of contemporary public relations and promotional efforts through digital platforms and social media in shopping malls. In conclusion, this research provides insights into the complexities of public relations and promotion in shopping mall environments, contributing to the existing body of knowledge. It also aims to offer practical recommendations to shopping mall management and stakeholders, ultimately contributing to stronger connections with consumers and communities.