Güzel sanatlar eğitimi bölümü öğrenclerinin sosyal zeka düzeyleri ile iletişim becerileri arasındaki ilişki (Ege Bölgesi örneği)
The relationship between social intelligence levels and communication skills of fine arts education department students (A case study of the Aegean Region)
  1. Tez No: 886118
  2. Yazar: SELENAY GÜVEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EFE AKBULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Psikoloji, Education and Training, Music, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Zeka, İletişim Becerileri, Müzik Eğitimi, Resim-İş Eğitimi, Social Intelligence, Communication Skills, Music Education, Visual Arts Education
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmanın amacı, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü öğrencilerinin sosyal zeka düzeyleri ile iletişim becerileri arasındaki ilişkiyi incelemektir. İlişkisel tarama modeli ve nicel yöntemlerin kullanıldığı araştırmanın örneklemi, küme örneklemi yoluyla seçilen Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ve Denizli Pamukkale Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik ve Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dallarında 2023-2024 eğitim-öğretim yılında lisans öğrenimi gören 321 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmanın verileri Tromso Sosyal Zeka Ölçeği, İletişim Becerileri Envanteri ve Kişisel Bilgi Formu aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmanın alt problemlerinin çözümlenmesinde Kolmogorov – Smirnov testi, bağımsız gruplar için t testi, ANOVA, Tukey, Games-Howell, Pearson momentler çarpımı korelasyon katsayısı, basit ve çoklu doğrusal regresyon analizinden yararlanılmıştır. Araştırmanın sonuçları, öğrencilerin iletişim becerileri ve sosyal zeka düzeylerinin genel olarak yüksek olduğunu göstermiştir. Cinsiyet, yaş, üniversite ve bölüm değişkenlerine göre analiz edildiğinde, kadın öğrencilerin iletişim becerileri ve sosyal zeka alt boyutlarından sosyal farkındalık düzeylerinin erkek öğrencilere göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Yaş değişkenine göre yapılan analizler, 18-20 yaş arası öğrencilerin iletişim becerilerinin alt boyutlarından davranışsal beceri düzeylerinin, 20-25 yaş arası öğrencilere göre daha yüksek olduğunu ortaya koymuştur. Üniversite değişkenine göre, Adnan Menderes Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencilerinin duygusal ve iletişimsel beceri düzeyleri, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öğrencilerine göre daha yüksek bulunmuştur. Bölüm değişkenine göre ise Müzik Eğitimi Bölümü öğrencilerinin zihinsel ve duygusal beceri düzeyleri, Resim İş Eğitimi Bölümü öğrencilerine göre daha yüksek tespit edilmiştir. Araştırma, öğrencilerin sosyal zeka düzeyleri ile iletişim becerileri arasında orta düzeyde pozitif bir ilişki bulmuştur. Sosyal zeka alt boyutları olan sosyal bilgi işleme, sosyal beceriler ve sosyal farkındalık, iletişim becerilerinin önemli yordayıcıları olarak belirlenmiştir. Çalışma, eğitimde sosyal zeka ve iletişim becerilerinin önemini vurgulamakta ve bu alanlarda daha fazla araştırma yapılmasının gerekliliğini ortaya koymaktadır. Bu tür çalışmaların, eğitim politikaları ve uygulamaları üzerinde önemli etkiler yaratabileceği ve eğitimde iletişim ve sosyal becerilerin geliştirilmesine yönelik stratejilerin oluşturulmasına katkıda bulunabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between social intelligence levels and communication skills of students in the Department of Fine Arts Education. The research, which utilizes the Relational Survey model and quantitative methods, includes a sample of 321 students enrolled in undergraduate programs during the 2023-2024 academic year in the Music and Visual Arts Education Departments of Adnan Menderes University, Dokuz Eylül University, Muğla Sıtkı Koçman University, and Pamukkale University, selected through cluster sampling. Data for the research were collected through the Tromso Social Intelligence Scale, Communication Skills Inventory, and Personal Information Form. In solving the sub-problems of the research, the Kolmogorov-Smirnov test, independent samples t-test, ANOVA, Tukey, Games-Howell, Pearson product-moment correlation coefficient, simple and multiple linear regression analyses were utilized. The results of the study show that the students' communication skills and social intelligence levels are generally high. When analyzed according to variables of gender, age, university, and department, it was found that female students have higher levels of social awareness, a sub-dimension of social intelligence, compared to male students. Age-related analysis revealed that students aged 18-20 have higher levels of behavioral skills, a sub-dimension of communication skills, compared to those aged 20-25. According to the university variable, students from Adnan Menderes University and Dokuz Eylül University exhibited higher emotional and communicational skills levels compared to students from Muğla Sıtkı Koçman University. Regarding departmental differences, students from the Music Education Department were found to have higher cognitive and emotional skills levels compared to those in the Visual Arts Education Department. The research found a moderate positive relationship between students' social intelligence levels and their communication skills. Sub-dimensions of social intelligence, namely social information processing, social skills, and social awareness, were identified as significant predictors of communication skills. The study emphasizes the importance of social intelligence and communication skills in education, highlighting the need for further research in these areas. Such studies could have significant impacts on educational policies and practices and contribute to the development of strategies for enhancing communication and social skills in education.