Ekonomik ve sosyal kalkınma projelerinin finansmanında İslami finansın rolü: Batı Afrika ekonomik ve parasal birliği örneği
The role of Islamic finance in financing economic and social development projects: The case of the West African economic and monetary union
- Tez No: 886382
- Danışmanlar: PROF. DR. ADEM ESEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Batı Afrika Ekomik ve Parasal Birliği, Ekonomik ve Sosyal Kalkınma, İslami Finans, Proje Finansmanı, West African Economic And Monetary Union, Economic and Social Development, Islamic Finance, Projects Financing
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Finansı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Finansı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 256
Özet
Ekonomik ve sosyal kalkınma projelerinin finansmanı, gelişmekte olan ülkeler ve dünyanın en yoksul ulusları için büyük bir endişe kaynağıdır. Finansal kaynakların azaldığı ve özellikle yoksul ülkelerin dünya finans piyasalarına erişiminin giderek zorlaştığı bir ortamda, bu sorunu çözmek için yeni bir alternatife ihtiyaç duyulmaktadır. Buna ek olarak, son yıllarda yaşanan küresel mali krizler, savaşlar ve Kovid 19 durumu daha da kötüleştirmiştir. Batı Afrika Ekomik Ve Parasal Birliği (BAEPB) bölgesi ülkeleri de kıtanın geri kalanı gibi bu gerçekle karşı karşıyadır. BAEPB ülkelerinin geleneksel ortakları ile Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu gibi uluslararası finans kuruluşları, bu ülkelerin finansman ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanmaktadır. Bu nedenle BAEPB bölgesi ülkeleri, kalkınma sorunlarına etkili bir şekilde yanıt verebilmek ve halklarını yoksulluktan kurtarmak için halihazırda yürürlükte olan geleneksel sisteme alternatifler bulmalıdır. Bu endişeyi gidermek amacıyla araştırmamız, ekonomik ve sosyal kalkınma projelerinin İslami finans yoluyla finansmanına odaklanmıştır. İslami finansın kalkınma projelerinin finansmanı üzerindeki etkisini analiz etmeye çalıştık. İlk olarak, ekonomik kalkınma ve özelliklerinin tanımlarını sunarak çalışmamızla ilgili kavramsal bir çerçeve oluşturduk, ardından İslami finans ve ilkelerini ele aldık. Daha sonra, Batı Afrika Ekonomik ve Parasal Birliği'nin ekonomik ve sosyal yapısına genel bir bakış sunduk. Daha sonra, Batı Afrika Ekonomik ve Parasal Birliği ülkelerindeki finansal piyasaları ve bunların önemini analiz ettik. Son olarak, bölgede ekonomik ve sosyal kalkınma için tamamlayıcı bir model olarak islami finans gibi bir alternatif önerdik. İslami finansın güçlü ve zayıf yönlerini, ardından proje finansmanı üzerindeki etkisini ve BAEPB bölgesinde yoksulluğun azaltılmasına katkıda bulunabileceğini belirlemek için bir swot analizi yapıldı.
Özet (Çeviri)
The issue of financing economic and social development projects is a major concern for developing countries and the world's poorest nations. Against a backdrop of dwindling financial resources and, above all, increasingly difficult access by poor countries to the world's financial markets, a new alternative is needed to solve this problem. In addition, the global financial crises of recent decades, wars and covid 19 have exacerbated the situation. The countries of the West Afrıcan Economıc And Monetary Union (Waemu) zone, like the rest of the continent, are faced with this reality. The traditional partners of WAEMU countries, and international financial institutions such as the World Bank and the International Monetary Fund, are finding it difficult to meet the financing needs of these states. The countries of the WAEMU region therefore need to find alternatives to the classic system already in place, in order to respond effectively to development problems and work to lift their populations out of poverty. To provide an answer to this concern, our research focused on the Financing Economic And Social Development Projects By Islamic Finance. We have tried to analyze the impact of Islamic finance on the financing of development projects. First of all, we have defined a conceptual framework of terms relevant to our work, giving definitions of economic development and its characteristics, followed by that of Islamic finance and its principles. Secondly, we provide an overview of the WAEMU and how it operates, as well as the methods of financing economic andsocial development projects already in use, and their limitations. Finally, we proposed an alternative, namely Islamic finance, to address the financing issues. A swot analysis was carried out to determine the strengths and weaknesses, and then the impact that Islamic finance can have on project financing and contribute to poverty reduction in the WAEMU zone.