Sivas kenti park ve rekreasyon alanlarındaki bitki materyalinin peyzaj mimarlığı açısından değerlendirilmesi
Evaluation of plant materials in Sivas city parks and recreation areas in terms of landscape architecture
  1. Tez No: 886406
  2. Yazar: ENES MUSTAFA BALEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYSUN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Park, Rekreasyon Alanı, Bitki Materyali, Peyzaj, Sivas, Park, Recreation Area, Plant Material, Landscape, Sivas
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmada Sivas il merkezinde bulunan park, bahçe, mesire alanları, cadde ve bulvar kenarlarında yer alan bitkiler peyzaj tasarım ilkeleri açısından incelenmiştir. Bu amaçla Sivas il merkezindeki 12 yeşil alan rastgele örnekleme yöntemiyle bitki tasarım ilke ve ögelerine göre değerlendirilmiştir. Yapılan incelemelerde cadde ve bulvar kenarlarına dikilen ağaçların kök yapısının kaldırımlara zarar verdiği, yeşil alanlardaki bitkilerin yaklaşık 2/3'sinin yüksek ve orta derecede su isteğinin bulunduğu, bazı bitki türlerinin sıcaklık isteğinin karşılanmadığı, tuzlu ve alkali toprak yapısına uygun bitki seçiminin istenen düzeyde olmadığı, herdem yeşil bitki yoğunluğunun ve dört mevsim renk etkisi yaratabilecek güzel kokulu bitki türlerinin yetersiz olduğu tespit edilmiştir. Bundan başka bitkilerin genellikle kullanım alanları ile ilişki kurularak tasarım yapıldığı, bitki tolerans düzeyi yüksek ağaç türleriyle birlikte ince dokulu bitkilere de yer verildiği saptanmıştır. Sonuç olarak Sivas il merkezinde bulunan park, bahçe, mesire alanları, bulvar ve cadde kenarlarındaki yeşil alanlarda ilin karasal iklimi göz önüne alınarak doğal bitki türlerinin yanı sıra herdem yeşil kalabilen, güzel kokulu ve renkli çiçeklere, insanları dinlendirecek ve şehrin stresinden uzaklaştıracak yeni tasarım modellerine ihtiyaç olduğu düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the plants in parks, gardens, recreation areas, streets and boulevards in Sivas city center were examined in terms of landscape design principles. For this purpose, 12 green areas in Sivas city center were evaluated according to plant design principles and elements by random sampling method. According to the investigations, the root structure of the trees planted on the edges of streets and boulevards damages the pavements, approximately 2/3 of the plants in green areas have high and medium water requirements, the temperature requirements of some plant species are not met, and the selection of plants suitable for salty and alkaline soil structure is not at the desired level. It has been determined that the density of evergreen plants and fragrant plant species that can create a color effect in four seasons is insufficient. Moreover, it has been determined that plants are generally designed by establishing a relationship with their usage areas, and fine-textured plants are also included along with tree species with high plant tolerance levels. As a result, in the green areas of parks, gardens, recreation areas, boulevards and streets in the city center of Sivas, considering the continental climate of the province, natural plant species as well as evergreen, fragrant and colorful flowers, especially in the recreation areas, are provided to attract people. It was thought that new design models were needed that would relax and take away the stress of the city.