Yangın güvenliği düzenlemelerinin mimariye etkisi: Tarihi New York Kiralık Evler örneği
Impact of fire safety regulations on architecture: A case study of Historic Tenement Houses in New York
  1. Tez No: 886490
  2. Yazar: BURÇİN YENİCE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EZGİ KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: New York Kiralık İşçi Evleri, kiralık ev yasaları, yangın güvenlikli tasarım, 19.yüzyıl kiralık ev problemleri, New York Tenement Houses, tenement housing acts, fire-safe design, 19th-century tenement house problems
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Yangın güvenlikli yapılarda dikkate alınması gereken en önemli unsur, yangın durumunda sağlıklı bir şekilde yapının dışına ulaşmayı sağlayacak yangın kaçış yollarının etkili bir biçimde tasarlanmasıdır. Kültürel, sosyal ve ekonomik gelişmeler, yapı tasarımına farklı etkiler getirse de meydana gelen yangınlar ve sonrasında oluşturulan yönetmelik ve standartların yapı tasarımındaki etkisi büyük önem taşımaktadır. Sanayi Devrimi'nin etkisiyle ortaya çıkan işçi sınıfının, özellikle İngiltere ve diğer endüstriyel kentlere yoğun göçü sonucunda ortaya çıkan, kiralık evlerine“tenement house”denilmektedir. Bu yapılar başlangıçta plansız bir şekilde yaygınlaşmış ve hacim ile nitelik açısından yetersiz alanlarda kalabalık ailelerin bir arada yaşamasına sebep olmuştur. 19. yüzyılda bu yapıların maruz kaldığı yangınlar, yapılarda çeşitli değişikliklerin ve müdahalelerin yapılmasını zorunlu kılmıştır. Yaşanan yangınlar ve işçi evlerindeki yangın verileri, kalabalık nüfusun; dar, yangın kaçış yollarının eksik ve malzeme bakımından yangın dayanımının düşük olduğu mekânlarda yaşamasının potansiyel olarak ciddi zararlara ve ölümlere neden olabileceğini göstermektedir. Bu nedenle hem kiralık ev sakinlerinin yaşam kalitesinin artırılması hem de kiralık evlerde yangın güvenlik önlemlerinin sağlanabilmesi için yasalar ve düzenlemeler geliştirilmiştir. Özellikle, yangın güvenliğiyle ilgili düzenlemeler içeren, kiralık evler özelinde çıkarılan her bir yasa ve düzenleme kiralık evlerin tasarımında değişikliklere neden olmuştur. Tez bu kapsamda yasa ve yönetmeliklerin mimariye olan etkisini New York Kiralık Evler özelinde ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışma kapsamında, dönemin belediye komisyon raporları, yapım yasa ve yönetmelikleri, dönemin sosyal gazetecilerinin ve belgeselcilerinin (örneğin Jacob Riis gibi) hazırladığı kitaplar, The New York Times gibi döneme ait tarihi gazete haberleri incelenmiş ve bu analizler üzerinden tasarıma yönelik meydana gelen değişiklikler ortaya konulmuştur. Bu çalışmanın temel amacı, binaların tasarım aşamasında kullanılan yasa, yönetmelik ve standartların mimari tasarım sürecine olan etkisini ortaya koymaktır. Bu doğrultuda, tez gelecekte yapılacak çalışmalar için bir temel oluşturarak yönetmelik ve yasaların mimari tasarıma olan etkisini ayrıntılı bir şekilde değerlendirmeyi hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
The most critical element to consider in fire-safe buildings is the effective design of fire escape routes, ensuring safe egress from the structure in the event of a fire. Despite the various impacts of cultural, social, and economic developments on building design, the influence of fires and the subsequent regulations and standards established in their aftermath holds significant importance in architectural design. The term“tenement house”refers to the rental homes that emerged due to the mass migration of the working class to industrial cities, especially in England and other industrial centers, due to the Industrial Revolution. These buildings initially spread without any planning, resulting in overcrowded families living together in spaces that were inadequate both in size and quality. In the 19th century, the fires that occurred in these buildings necessitated various alterations and interventions. Fire incidents and data on fires in tenement houses show that densely populated areas with narrow, inadequate fire escape routes and low fire-resistant materials can potentially lead to severe damage and fatalities. For this reason, laws and regulations have been developed to improve the quality of life for tenants and to ensure fire safety measures in rental houses. In particular, each law and regulation specifically enacted for fire safety in tenement houses has resulted in changes in their design. This thesis aims to reveal the impact of laws and regulations on architecture, focusing on New York Tenement Houses. The study examines municipal commission reports of the period, construction laws and regulations, books by contemporary social journalists and documentarians (such as Jacob Riis), and historical newspaper articles from sources like The New York Times. The analysis of these sources revealed the changes that occurred in design. The primary purpose of this study is to highlight the influence of laws, regulations, and standards on the architectural design process during the building design phase. In this regard, the thesis aims to lay a foundation for future studies, providing a detailed evaluation of the impact of regulations and laws on architectural design.