Yapısal şiddetin Breaking Bad'deki tezahürleri
Manifestations of structural violence in Breaking Bad
  1. Tez No: 886647
  2. Yazar: FIRAT AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EVRİM ERSÖZ KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, American Culture and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Yapısal Şiddet, Breaking Bad, Walter White, Johan Galtung, Structural Violence, Breaking Bad, Walter White, Johan Galtung
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Breaking Bad, bir lise kimya öğretmeninin korkulan bir uyuşturucu baronuna dönüşmesinin ve bu süreçte doğru işlemeyen toplumsal sistemlerin acımasız gerçekleriyle yüzleşmesinin hikayesidir. Dizi polisiye öğeler içermesinin ötesinde, sağlık, eğitim, ceza adaleti ve kanun yürütme gibi yozlaşmış sistemlere dikkat çekmektedir. Dizinin antagoniste dönüşen baş kahramanı Walter White, dünyanın en zengin ülkesinde yaşamasına rağmen ailelerinin geçimini sağlamakta zorlanan veya temel sağlık hizmetlerine erişemeyen birçok Amerikalının içinde bulunduğu kötü durumu temsil etmektedir. Dizi, toplumsal yapıların bireyleri hayatta kalmak için nasıl yasadışı faaliyetlere itebileceğini ve kişinin içinde bulunduğu durumun karakterini nasıl değiştirebileceğini göstermektedir. Bu da toplumsal yapıların insanların temel hak ve ihtiyaçlarını karşılamalarını nasıl engellediğini anlatan yapısal şiddet kavramına bir bakış açısı sunmaktadır. Johan Galtung, fiziksel şiddetin aksine yapısal şiddetin kültürel, politik, hukuki ve ekonomik sistemlerin içine işlediğini ve toplum genelinde eşitsizlikler yarattığını veya sürdürdüğünü belirtmektedir. Çoğu zaman göz ardı edilen bu sistemik sorunlar nesiller boyunca etkisini sürdürmekte ve bireyleri yoksulluk, yoksunluk ve bazen suç döngüsü içinde hapsetmektedir. Yapısal şiddetin tehlikesi, derinlere kök salmış adaletsizlikleri devam ettirerek toplumların ve bireylerin tam potansiyellerine ulaşmasını engelleme gücünde yatmaktadır. Breaking Bad'de bu şiddet, sağlık hizmetlerindeki eşitsizliklerden eşit olmayan eğitim fırsatlarına ve suç faaliyetlerine kadar birçok biçimde ortaya çıkmakta ve sistemik bozukluğun kalıcı sonuçlarını göstermektedir. Breaking Bad dizisini yapısal şiddet merceğinden analiz eden bu çalışma, film çalışmaları ile vii sosyoloji, kriminoloji ve psikoloji arasında bir köprü kurarak görmezden gelinen bu şiddet türünü görünür kılmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Breaking Bad is the story of a high school chemistry teacher's transformation into a feared drug lord, facing the harsh realities of dysfunctional social systems along the way. Beyond its crime fiction elements, the series sheds light on broken systems such as healthcare, education, criminal justice, and law enforcement. Walter White, protagonist turned antagonist, embodies the plight of many Americans who, despite living in the world's wealthiest nation, struggle to provide for their families or cannot access essential healthcare. The series illustrates how social structures can push individuals into illicit activities for survival, showing how the context can transform one's character. This offers a window into the concept of structural violence, which sheds light on how social structures hinder people from fulfilling their needs and rights. Johan Galtung notes that, unlike physical violence, structural violence is embedded within cultural, political, legal and economic systems, creating or maintaining inequalities across society. These systemic issues, often overlooked, maintain their grip through generations, trapping individuals in cycles of poverty, deprivation, and sometimes crime. The danger of structural violence lies in its ability to perpetuate deep-rooted injustices, hindering individuals and societies from reaching their full potential. In Breaking Bad, this violence manifests in many forms, from healthcare disparities to unequal educational opportunities and criminal activities, illustrating the lasting consequences of systemic dysfunction. This study, which analyzes the series Breaking Bad through the lens of structural violence, aims to make this often-overlooked form of violence visible by bridging film studies to sociology, criminology, and psychology. v