Steroid hormonlarından östrojenin kontrollü salımı için biyouyumlu implantın hazırlanması ve salım profilinin çıkarılması
Preparation of a biocompatible implant for the controlled release of eastrogen from steroid hormones and development of the release profile
  1. Tez No: 886677
  2. Yazar: SELDA ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMA ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Östrojen, Kontrollü salım, Biyouyumlu implant, Biyomalzemeler, Polimerik implant sistemleri, Estrogen, Controlledrelease, Biocompatible implant, Biomaterials, Polymeric implant systems
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu tez çalışmasında, steroid hormonlarından östrojenin kontrollü salımı için biyouyumlu implantların hazırlanması ve salım profilinin çıkarılması amaçlanmıştır. Biyomalzemeler ve biyouyumlu implantlar, tıp ve biyoteknoloji alanlarında önemli bir rol oynamaktadır. Çalışmamızda, östrojen hormonu salımını kontrol eden biyomalzemelerin sentezi ve karakterizasyonu yapılmıştır. Polimerik implant sistemleri, östrojenin belirli bir hızda ve süre boyunca salımını sağlayarak, tedavi süreçlerinin etkinliğini artırmayı hedeflemiştir. Çalışmada kullanılan biyomalzemeler FTIR (Fourier Dönüşümlü İnfrared Spektrofotometre), SEM (Taramalı Elektron Mikroskobu) ve DSC (Diferansiyel Taramalı Kalorimetri ) gibi analitik yöntemlerle incelenmiş ve biyouyumluluk testleri yapılmıştır.Bu çalışmada üretilen hidrojellerin kimyasal yapıları Fourier Dönüşümlü İnfrared Spektrofotometre (FTIR) ve Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) kullanılarak incelenmiş ve bu malzemelerin yüzey morfolojileri değerlendirilmiştir. Kontrollü ilaç salımı sistemleri için bu hidrojeller implant olarak kullanılmış ve ilaç salımı sürecinde belirlenen konsantrasyona ve süreye uygun ilaç salımını sağlamak üzere tasarlanmıştır. HEMA ve MMA'nın kopolimerizasyonu UV fotopolimerizasyon yöntemi ile gerçekleştirilmiş ve bu hidrojellerin karakterizasyonu ve biyouyumluluğu çeşitli analitik yöntemlerle test edilmiştir. Bu yöntemler arasında FTIR SEM Diferansiyel Taramalı Kalorimetri (DSC) yüzey temas açısı ölçümü ve biyouyumluluk testleri bulunmaktadır.Sonuçlar, implantların östrojen salımını etkin bir şekilde kontrol edebildiğini ve bu sistemlerin klinik uygulamalarda kullanılabilirliğini göstermiştir. Çalışma, biyouyumlu polimerik implant sistemlerinin östrojen hormonunun kontrollü salımı için etkili bir yöntem olduğunu ve bu yaklaşımın tedavi süreçlerinde önemli avantajlar sunabileceğini ortaya koymuştur. Bu bulgular, biyomalzeme biliminin sağlık alanındaki uygulamalarının genişlemesine katkı sağlayacak ve gelecekteki klinik uygulamalar için yeni fırsatlar yaratacaktır.
Özet (Çeviri)
In thisthesisstudy, it is aimed to preparebiocompatibleimplantsfor the controlledrelease of estrogen from steroid hormonesand to determine the release profile. Biomaterialsandbiocompatibleimplantsplay an important role in the fields of medicineandbiotechnology. In ourstudy, the synthesisandcharacterization of biomaterialsthatcontrolestrogenhormonereleasewereperformed. Polymeric implant systemsaim to increase the effectiveness of treatmentprocessesbyproviding the release of estrogen at a certain rate andduration. The biomaterialsused in the studywereexamined with analyticalmethodssuch as FTIR, SEM and DSC andbiocompatibilitytestswereperformed. In thisstudy, the chemicalstructures of the hydrogelsproducedwereexaminedusing Fourier TransformInfraredSpectrophotometry (FTIR) andScanningElectronMicroscope (SEM) and the surfacemorphologies of thesematerialswereevaluated. These hydrogelswereused as implantsforcontrolleddrugreleasesystemsandweredesigned to providedrugrelease in accordance with the concentrationanddurationdeterminedduring the drugreleaseprocess. Copolymerization of HEMA and MMA wascarriedoutby UV photopolymerizationmethod, and the characterizationandbiocompatibility of thesehydrogelsweretestedbyvariousanalyticalmethods. These methodsinclude FTIR SEM DifferentialScanningCalorimetry (DSC) surfacecontactanglemeasurementandbiocompatibilitytests. The resultsshowedthat the implants can effectivelycontrolestrogenreleaseandthatthesesystems can be used in clinicalapplications. The studyrevealedthatbiocompatiblepolymeric implant systemsare an effectivemethodfor the controlledrelease of estrogenhormoneandthatthisapproach can offersignificantadvantages in treatmentprocesses. These findingswillcontribute to the expansion of applications of biomaterialsscience in healthcareandcreatenewopportunitiesforfutureclinicalapplications.