Past traumas and the death of reality inwho's Afraid of Wirginia Woolf? and Buried Child
Kim Korkar Hain Kurttan? ve Gömülü Çocuk'taki geçmiş travmalar ve gerçekliğin ölümü
- Tez No: 886723
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SULTAN KOMUT BAKINÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Travma teorisi, Sigmund Freud, Kim Korkar Hain Kurttan, Gömülü Çocuk, Gerçekliğin Ölümü, Buried Child, Death of reality, Sigmund Freud, Trauma theory, Who's Afraid of Virginia Woolf
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu tez çalışması, kökleri sosyoloji, psikoloji ve edebiyat çalışmalarına dayanan disiplinler arası bir çerçeve olan travma teorisini tanıtmaya odaklanmıştır. Travmatik olayların bireyler ve toplum üzerindeki hayati etkisinin derin bir şekilde anlaşılmasını sağlar. Tez çalışmasındaki bölümlerde, Edward Albee'ye ait Kim Korkar Hain Kurttan? ve Sam Shepard'a ait Gömülü Çocuk adlı iki öncü oyunda, travmanın zararlı etkileriyle karakterlerin hayatlarına nasıl yansıdığı ele alınmıştır. Nihai olarak Sigmund Freud'un temel teorilerine ve fikirlerine ve onun travmayı hafıza ile ve bir savunma mekanizması olarak bastırma ile ilişkilendirme şekline dayanır. Ayrıca Cathy Caruth, travmayı edebiyat ile ilişkilendirme konusundaki kendine özgü tarzıyla, içerdiği acı dolu anılarla geçmişi yenemedikleri için normal bir hayat yaşayamayan karakterleri olumsuz yönde etkileyen, tekrarlayıcı doğasıyla travmatik yaranın sesine odaklanmıştır. Tez çalışması ayrıca, Jean Baudrillard'ın Simulakr ve Simülasyon teorilerine ışık tutmuş ve her iki oyundaki karakterlerin, hiçbir şekilde gerçekle ilgisi olmayan görüntülerle nasıl bir gerçeklik simülasyonu oluşturduğunu vurgulamıştır. Böylelikle görüntü, karakterlerin dayanılmaz şimdiki zamandan kaçmak için inanmayı ve benimsemeyi tercih ettiği tek gerçek gerçeklik haline gelir.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on introducing trauma theory, which is a multidisciplinary framework that has its roots in sociology, psychology, and literary studies. It offers a deep understanding of the vital influence of the traumatic events on individuals and society. The Chapters of the thesis are going to explain how trauma, with its harmful effect, is reflected in the lives of the characters in two pioneering plays, Who's Afraid of Virginia Woolf? by Edward Albee and Buried Child by Sam Shepard. Depending ultimately on the foundational theories and ideas of Sigmund Freud and the way he relates trauma to memory and repression as a defense mechanism. In addition, Cathy Caruth, with her unique style in connecting trauma to literature, concentrates on the voice of the traumatic wound with its repetitive nature that negatively impacts the characters who fail to live a normal life because of their inability to overcome the past with the painful memories it contains. Furthermore, the thesis provides an insight into Jean Baudrillard's theory of Simulacra and Simulation, stressing how characters in both plays create a simulation of reality with images that are not related to the truth in any shape. Thus, the image becomes the only available reality that the characters prefer to believe and adopt to escape their unbearable present.