Kan yedeği ve oksijen taşıyıcısı olarak perflorokarbon ve hemoglobin taşıyıcılarının hazırlanması ve değerlendirilmesi
Preparation and evaluation of perfluorocarbon and hemoglobin carriers as blood substitute and oxygen carrier
  1. Tez No: 88673
  2. Yazar: EBRU CUMBUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ ÖNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Perflorokarbon emülsiyonları, perflorotribütilamin, hemoglobin mikroküreleri, kitosan mikroküreleri, kan yedekleri, Perfluorocarbon emulsions, perfluorotributylamine, hemoglobin microspheres, chitosan microspheres, blood substitutes YÜKSEKÖ?RETİM KURULO
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZET Cumbul, £., Kan yedeği ve oksijen taşıyıcısı olarak perflorokarbon ve hemoglobin taşıyıcılarının hazırlanması ve değerlendirilmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Farmasötik Biyoteknoloji Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2000. Perflorokarbon emülsiyonları ve modifiye hemoglobinler olmak üzere başlıca iki kan yedeği preparatı vardır. Bu formülasyonlar konvansiyonel hacim genişleticilere göre klinik üstünlükler taşırlar. Perflorokarbonlar (PFC), içerisinde oksijenin çözünebildiği sentetik sıvılardır. Oksijen taşıyıcılar olarak mikronaltı emülsiyonlarda formüle edilebilirler. PFC oksijen taşınmasında kolay bir yaklaşımdır ve büyük miktarda üretilebilirler. Hemoglobin (Hb) oksijen taşınması için eritrositlerin başlıca proteinidir, fakat eritrositlerin dışına çıkınca kan yedeği olarak kullanılamaz. Tatmin edici bir parenteral oksijen taşıyıcı kan yedeği henüz başarılamamıştır. Bu tezde bu iki ana kan yedeği üzerinde çalışılmıştır. Bir PFC parenteral emülsiyon formülasyonu geliştirilmiş ve farmasötik açıdan karakterize edilip bir oksijen taşıyıcı olarak değerlendirilmiştir. Önce oksijen kısmi basıncı yüksek, damlacıkları çok küçük olan ve hemolitik olmayan bir emülsiyon hazırlanmıştır. Daha sonra ikinci kısımda mikroküre formunda bir modifiye Hb formülasyonu geliştirilmiştir. Hb taşıyan kitosan mikroküreleri emülsiyon polimerizasyon tekniği ile hazırlanmıştır. Hb mikroküreleri karakterize edilmiş ve oksijen taşıyıcılar olarak değerlendirilmiştir. Hb mikrokürelere herhangi bir zararlı etki olmadan yüklenmiştir ve Hb mikroküreleri uygun bir kısmi oksijen basıncı ve oksijen taşıma kapasitesi göstermiştir. Hem PFC emülsiyonu hem de Hb mikroküreleri ile elde edilen bu sonuçlara göre her iki formülasyon oksijen taşıyıcısı olarak kullanılabilir ve birlikte uygulanabilir. Daha ileri in vivo çalışmalar bu in vitro bulguları destekleyecektir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Cumbul, E Preparation and evaluation of perfluorocarbon and hemoglobin carriers as blood substitute and oxygen carrier, Hacettepe University Health Sciences Institute Master Thesis in Pharmaceutical Biotechnology, Ankara, 2000. There are two major preparations of blood substitutes: perfluorocarbon emulsions and hemoglobins. These formulations offer clinical advantages than conventional volume expanders. Perfluorocarbons (PFC) are synthetic fluids in which oxygen can dissolve. They can be formulated into fine emulsions as oxygen carriers. PFCs provide a simpler approach to oxygen transport and they can be produced in large amounts. Hemoglobin (Hb) is the major protein of erythrocytes for the transport of oxygen but it cannot be used as blood substitute when it is outside the red blood cell. A satisfactory parenteral oxygen carrying blood substitute has not been achieved yet. In this thesis, studies are performed on these two major types of blood substitutes. A PFC parenteral emulsion formulation was developed and characterized from the pharmaceutical standpoint and evaluated as an oxygen carrier. Firstly a stable, finely dispersed, non-hemolytic emulsion was prepared with an high oxygen partial pressure. Then, in the second part a modified Hb formulation is developed in the form of microsphere. Hb carrying chitosan microspheres were prepared by emulsion polymerisation technique. Hb microspheres were characterized and evaluated as oxygen carriers. Hb can be loaded into the microspheres without any harmful effect and Hb microspheres showed satisfactory partial oxygen pressure and carrying capacity. According to these results obtained with PFC emulsion and Hb microspheres, both of the formulations can be used as oxygen carriers and they can be applied together. Further in vivo studies will support these in vitro results.