Geri Dön

Şia'da imamet teolojisinin temelleri

Fundamentals of imamete theology in Shia

  1. Tez No: 886845
  2. Yazar: TUĞBA TÜRKSEVEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FURAT AKDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 115

Özet

Şia mezhebinin bazı tarihsel olaylara, Kur'an ayetlerine ve hadislere dayanarak kendini nasıl konumlandırdığı ve bu dayanakların mezhebin inanç sistemini nasıl etkilediği ve bu etkilerin Şia ile diğer İslam mezhepleri arasındane gibi farklılıklar oluşturduğu önemli bir husustur.Şia mezhebinin inanç sisteminin merkezinde yer alan İmamet doktrinine odaklanacak olan bu çalışmada, Şia'nın imamet anlayışının temellerini tarihsel olaylar, Kur'an ayetleri ve hadisler bağlamında bütüncül bir perspektifle incelemek hedefindedir. Bilindiği üzere İmamet, Şia inancının temel taşlarından biri olup, Şia'ya göre imamlar, Hz. Muhammed'in soyundan gelen ve ilahi olarak belirlenmiş rehberlerdir. Şia'ya göre Hz. Ali, Kalem-Kırtas hadisesinde ve Gadir-i Hum'da Hz. Muhammed tarafından açık olarak ilk halife olarak tayin edilmiş, ancak bunun gerçekleşmesi mümkün olamamıştır. Bu çalışmada, söz konusu tarihsel durumun Şia'nın oluşum sürecindeki ve inanç sistemi üzerindeki etkileri İmamet anlayışı bağlamında ele alınmıştır. Şia,İmamet anlayışını şekillendirirken bazı ayetleri dayanak olarak kullanmış ve genellikle bağlamından kopartılarak İmamet anlayışını desteklemek için kullanılan bu ayetler ve yorumlarıyla da Şia, diğer İslam mezheplerinden farklılaşmıştır. Bu çalışmada, Şia'nın Kur'an tefsirinde benimsediği yöntemler ve bu yöntemlerin mezhebin inanç ve pratiklerine etkileri de analiz edilmiştir. Ayrıca Şia, Hz. Muhammed'in Ehl-i Beyt'ini ve özellikle Hz. Ali'yi üstün kılan hadisleri öne çıkarmış ve bu hadisleri İmamet doktrinini desteklemek için kullanmıştır. Bu bakımdan Şia'nın hadislerden nasıl bir meşruiyet kaynağı oluşturduğu, bu hadislerin güvenilirliği ve Şia doktrininde nasıl kullanıldığı da çalışmada tahlil edilmiştir.

Özet (Çeviri)

An important issue is how the Shia sect positions itself based on certain historical events, Quranic verses and hadiths, how these bases affect the belief system of the sect and what kind of differences these effects create between the Shia and other Islamic sects. This study, which will focus on the doctrine of Imamate, which is at the center of the Shia belief system, aims to examine the foundations of the Shia understanding of Imamate with a holistic perspective in the context of historical events, Quranic verses and hadiths. As it is known, Imamate is one of the cornerstones of the Shia belief, and according to the Shia, imams are divinely appointed guides who are descendants of the Prophet Muhammad. According to Shia, Hz. Ali was openly appointed as the first caliph by Prophet Muhammad in the Kalem-Kirtas incident and in Ghadir-i Khumm, but this could not happen.In this study, the effects of this historical situation on the formation process of Shia and its belief system are discussed in the context of the understanding of Imamate. While shaping the understanding of Imamate, Shia used some verses as a basis and these verses and their interpretations, which were generally taken out of context and used to support the understanding of Imamate, differentiated Shia from other Islamic sects.In this study, the methods adopted by Shia in interpreting the Qur'an and the effects of these methods on the beliefs and practices of the sect were also analyzed.In addition, the Shia highlighted the hadiths that exalted the Ahl al-Bayt of the Prophet Muhammad and especially Hz. Ali, and used these hadiths to support the doctrine of Imamate.In this respect, how Shia created a source of legitimacy from hadiths, the reliability of these hadiths and how they were used in Shia doctrine were also analyzed in the study.

Benzer Tezler

  1. Şia'da İmâmet teorisi ve Küleynî'nin el-Kâfî adlı eserinin hüccet bölümünde geçen ortak ve âmme raviler

    The Shia İmamiyyah theory and the hujjah section of Kulayni's al-Kafis mutual and ammah narrators

    ABDULLAH ABDAL

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    Dinİstanbul 29 Mayıs Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. AHMET YÜCEL

  2. Şia'da nübüvvet ve imamet inancı

    Prophethood and i̇mamate belief in the Shia

    ŞEYMA KONCA

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    DinDokuz Eylül Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. OSMAN KARADENİZ

  3. وجه الشبه بين اليهودية وبعض الفرق الشيعية في العقيدة

    Yahudilik ile bazı şii fırkalar arasındaki inanç benzerlikleri

    AHMED HUSSEİN HALEEM

    Yüksek Lisans

    Arapça

    Arapça

    2017

    DinBingöl Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. ABDULNASIR SÜT

  4. Şia'da gaybet literatürü, usulleri ve temel konuları: Muhammed b. İbrahim en-Nu'mânî'den (Ö. 360/970) Ebû Ca'fer et-Tûsî'ye (Ö. 460/1067)

    The literature, procedures and basic issues of occultation in shi'a: From Muhammad b. Ibrahīm an-Nu'manî (D. 360/970) to Abu Ja'far al-Tūsi (D. 460/1067)

    MEHMET MUSTAFA BUĞCU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    DinMarmara Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MEHMET ÜMİT

  5. Şîa ve Ehl-i Sünnet Hadis kaynaklarında Ehl-i Beyt'e dair rivayetlerin mukayesesi

    Comparison of the Sayings of Ahl al-Bayt in the Hadith Sources of Shia and Ahl al-Sunnah

    HÜSEYİN YÜREKLİ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Dinİzmir Katip Çelebi Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. İBRAHİM KUTLUAY