Şia'da İmâmet teorisi ve Küleynî'nin el-Kâfî adlı eserinin hüccet bölümünde geçen ortak ve âmme raviler
The Shia İmamiyyah theory and the hujjah section of Kulayni's al-Kafis mutual and ammah narrators
  1. Tez No: 750241
  2. Yazar: ABDULLAH ABDAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Mezhep, Şia, İmâmet, Râvî, Ortak, Amme, Sect, Shi'a, Imammiyah, Narrator, Collective, Ammah
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmada, İmamiyye Şia'sı hakkında kısaca bilgi verdikten sonra bu mezhebin en önemli itikadî meselesi olan imâmet teorisi işlenecektir. İmamiyye'nin bu teoriyi delillendirmek için başvurduğu âyet ve hadisler ile bu nasları nasıl yorumladıkları üzerinde durulacaktır. Küleynî'nin oldukça kapsamlı bir başlık altında İmâmet teorisine delil olarak gösterilen rivâyetlere yer verdiği el-Kâfî'si, İmamiyye'nin bu meseledeki delillerini bir arada görme imkânı vermesi yönüyle önemli bir eserdir. Bu sebeple çalışmamızda el-Kâfî'nin“Kitâbu'l-huccet”bölümü hakkında da bilgi verilecek ve söz konusu bölümde geçen ortak ve amme râvîlerin biyografisi incelenecektir.
Özet (Çeviri)
This study will firstly take into account a brief introduction on the Immamiyyah Shi'a which will then be followed by the immamiyyah theory being one of its essential teachings. Thereupon reference to the verses and hadiths used to evident this theory will be elaborated in order to grasp an understanding of its commentary methodology. In this regard Kulayni's extensive study al-Kafi is an important example whereby it gives one the opportunity to see those narrations collectively. For this reason, we will take into account al-Kafi's 'Kitabu'l-hujjah', including the collective and ammah narrator's biographies.