Okuler tutulumu olmayan nörobehçet hastalarında optik disk ve parafovea parametrelerinin optik koherens tomografi anjiyografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of optic disc and parafovea areas in neurobehçet's patients without ocular involvement using optical coherence tomography angiography
- Tez No: 886859
- Danışmanlar: PROF. DR. DİDAR UÇAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Behçet, Nörobehçet, OKTA, Optik Disk, Retina, Behcet, Neuro-Behcet, OCTA, Optic disc, Retina
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaçlar: Göz tutulumu olmayan Nörobehçet hastalarında Optik Koherens Tomografi Anjiyografi (OKTA) aracılığı ile optik disk ve makula bölgesindeki vasküler değişiklikleri incelemek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Nörobehçet hasta grubu (NBG) olarak herhangi oküler patolojisi olmayan 19 parankimal Nörobehçet hastasının 36 gözü dahil edilmiştir. Kontrol grubu olarak yaş-cinsiyet açısından eşlenmiş oküler tutulumu olmayan 22 Mukokutanöz Behçet hastasının (MBG) 44 gözü ve 26 tamamen sağlıklı kişinin (SG) 51 gözü alınmıştır. Bütün gruplara tam oftalmolojik muayene ve OKTA ölçümleri yapılmıştır. Bulgular: Peripapiller retina sinir lifi tabakası (RSLT) kalınlığı kıyaslamasında NBG en düşük ortalamaya sahip iken gruplar arasında anlamlı fark izlenmemiştir. Peripapiller vasküler dansite (VD) analizinde inferior kadranda NBG ortalaması diğer iki gruptan anlamlı olarak düşük izlenmiştir (p=0,014). Foveal bölgede hem yüzeysel kapiller pleksus (YKP) hem derin kapiller pleksus (DKP) düzeyinde VD ortalaması NBG'de MBG'ye göre anlamlı olarak düşük bulunmuştur (sırasıyla p=0,019, p=0,02). NBG, MBG'ye göre daha geniş foveal avasküler zon ölçümüne sahip olarak izlenmiştir (p=0,035). Koryokapillaris akım oranında ise hem 1mm hem de 6 mm çaplı NBG ortalaması hem MBG'ye hem SG'ye göre anlamlı olarak düşük saptanmıştır. (Sırasıyla p=0.002, p=0,000). Sonuç: OKTA'nın, oftalmolojik semptomu ve bulgusu olmayan Nörobehçet hastalarında retinal ve koroidal kan akımındaki değişiklikleri ortaya koyması bu hastalarda subklinik etkilenmenin olduğunu ve Nörobehçet hastalarının takibinde OKTA'dan yararlanılabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The study aims to examine vascular changes in the optic disc and macular region using Optical Coherence Tomography Angiography (OCTA) in patients with Neuro-Behçet's disease without ocular involvement. Material and Method: 36 eyes of 19 parenchymal Neurobehçet patients without any ocular pathology were included in the study as the Neurobehçet patient group (NBG). As control groups, 44 eyes of 22 nonocular Mucocutaneous Behçet's disease patients (MBG), and 51 eyes of 26 completely healthy individuals (HG) matched by age and gender were included. Full ophthalmological examination and OCTA measurements were performed in all groups. Results: In the comparison of peripapillary retinal nerve fiber layer (RNFL) thickness, the NBG had the lowest mean, while no significant difference was observed between the groups. In the analysis of peripapillary vascular density (VD), the mean VD in the inferior quadrant was significantly lower in NBG than in the other two groups (p = 0.014). In the foveal region, both the superficial capillary plexus (SCP) and deep capillary plexus (DCP) VD means were significantly lower in NBG compared to MBG (p=0.019 and p=0.02, respectively). Additionally, NBG was observed to have significantly wider foveal avascular zone compared to MBG (p=0.035) In the assessment of choriocapillaris flow rate, the mean values for NBG in both the 1mm and 6mm diameter areas were significantly lower than those in other groups (p=0.002, p=0.000 ,respectively). Conclusion: The ability of OCTA to demonstrate changes in retinal and choroidal blood flow in Neuro-Behçet patients without ophthalmological symptoms or findings suggests the presence of subclinical effects and indicates the potential utility of OCTA in monitoring these patients.