Palyatif bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerde bütüncül hemşirelik yeterliliğinin iş doyumu, tükenmişlik ve işten ayrılma niyetine etkisi
The effect of holistic nursing competence on job satisfaction, burnout and turnover intention in nurses working in palliative care units
  1. Tez No: 886879
  2. Yazar: BETÜL OK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RUKİYE PINAR BÖLÜKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Bütüncül hemşirelik, palyatif bakım, palyatif bakım hemşireleri tükenmişlik, iş doyumu, işten ayrılma niyeti, Holistic nursing, palliative care, palliative care nurses, burnout, job satisfaction, intention to quit
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu retrospektif tanımlayıcı araştırma palyatif bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerde bütüncül hemşirelik yeterliliğinin iş doyumu, tükenmişlik ve işten ayrılma niyetine etkisini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın örneklemini yaş ortalaması 28.6 olan 211 hemşire oluşturmuştur. Mesleki deneyim süresi ortalama 5.7 yıl, palyatif bakımda çalışma süresi ortalama 2.1 yıl olan hemşirelerin %52.1'i palyatif bakımda çalışmayı kendisi tercih etmiş olup, %33.6'sı palyatif bakım konusunda eğitim almıştır. Hemşirelik bütüncül hemşirelik yeterliliği ortalama puanları Genel Yetenek ve Ekip İçinde Hemşirelik alt boyutlarında 5.35 ortalama ile birbirine eşittir. Personel Eğitimi/Yönetimi alt boyutunun puanı 4.86 ile en düşük, Ekip Odaklı Uygulama alt boyutunun puanı 5.36 ile en yüksektir. Mesleki Gelişim alt boyut puanı ise 5.26'dır. Bütüncül hemşirelik yeterliliğinin genel yetenek, personel eğitimi/yönetimi, ekip içinde hemşirelik bakımı ve mesleki gelişim alt boyutları palyatif bakım konusunda eğitim alma durumuna göre farklılık göstermiştir. Palyatif bakım konusunda eğitim alanların genel yetenek, personel eğitimi/yönetimi, ekip içinde hemşirelik bakımı ve mesleki gelişim alt boyut skorları eğitim almayanlardan daha yüksektir. Bütüncül hemşirelik yeterliliği alt boyutları arasında pozitif korelasyon bulunmaktadır. Duygusal tükenme ile bütüncül hemşirelik yeterliliğinin personel eğitimi/yönetimi alt boyutu negatif ilişki göstermiştir. Bütüncül hemşirelik yeterliliğinin tüm alt boyutları duyarsızlaşma ile negatif, kişisel başarı ile pozitif anlamlı korelasyon göstermektedir. Bütüncül hemşirelik yeterliliğinin tüm alt boyutları içsel doyum ile, yine ekip odaklı uygulama alt boyutu hariç tüm alt boyutları dışsal doyum ile pozitif anlamlı korelasyon göstermektedir. Tüm alt boyutlarda bütüncül hemşirelik yeterliliği arttıkça, işten ayrılma niyeti azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
This retrospective descriptive study aimed to examine the effect of holistic nursing competence on job satisfaction, burnout and intention to quit in nurses working in palliative care units. The study sample included 211 nurses with an average age of 28.6. Of the nurses with an average duration of professional experience of 5.7 years and an average duration of working in palliative care of 2.1 years, 52.1% chose to work in palliative care, and 33.6% received palliative care training. The holistic nursing competence mean scores were equal, with a mean of 5.35 in the General Aptitude and Nursing Care in a Team. The Staff Education and Management subscale had the lowest score of 4.86, and the Team-Oriented Practice subscale had the highest score of 5.36. The Professional Development subscale score was 5.26. The General Aptitude, Staff Education and Management, Nursing Care in a Team and Professional Development subscales of holistic nursing competence differed depending on whether the participant received palliative care training. Those who received the palliative care training had higher General Aptitude, Staff Education and Management, Nursing Care in a Team and Professional Development subscale scores than those who did not. There was a positive correlation between holistic nursing competence subscales. A negative relationship was demonstrated between Emotional Burnout and the Staff Education and Management subscale. All subscales of holistic nursing competence showed a negative correlation with depersonalisation and a positive correlation with personal accomplishment. The internal satisfaction exhibited a significant positive correlation with all subscales of holistic nursing competence. Additionally, there was a significant positive correlation between external satisfaction and all subscales except the team-oriented practice subscale. Intention to quit decreased as holistic nursing competence increased in all subscales.